Læringsimmunitet, finnes det?

Hei Runar,

Så inderlig bra at du er i ekspertpanelet – nå kan man få terrorisere deg med spørsmål!

Jeg har et slags spørsmål som jeg egentlig ikke får formulert på en grei og kort måte, men her kommer et forsøk. Siden basenji er min «hovedmani» (du har truffet min lille illsinte basenji-tispe..), så tar jeg utgangspunkt i den rasen for selve spørsmålet.

Basenjier kommer opprinnelig fra et svært farefylt miljø og måtte derfor alltid være på vakt. En ting har vært når de skulle f.eks. drikke ved elven. Da kunne det ligge en krokodille på lur, så de har måttet være ekstremt påpasselige. Poenget er at selv om en basenji hadde drukket ved elven 100 ganger før uten at det hadde vært noen krokodille der, så kunne det allikevel hende det lå en på lur den 101. gangen. Basenjien kunne altså ikke fire på vaktsomheten uansett hvor mange ganger det har gått bra før. Det jeg lurer på er, blir ikke dette en slags læringsimmunitet? At uansett antall gjentagelser med samme utfall, så skal det ikke legge seg i hjernebarken. Man sier jo ofte at dyr som ikke kan lære av gjentagelser er dumme, men burde ikke ihvertfall ville dyr ha en slik «beyttelsesmekanisme»?

Nå synes ikke jeg basenjier er dumme (veldig tvertimot faktisk), men jeg har lurt en del på det fenomenet (såfremt det finnes da, kunne jo hende mange basenjier har dødd pga. sløvhet nede ved elvebredden på en uheldig dag..). For det ville jo kunne ha en del konsekvenser vedr. innlæring som involverer nettopp gjentagelser (f.eks. metoden med gradvis tilvenning til ting en hund er redd for). Hvis en slik mekanisme slo inn så ville man jo ikke komme noen vei med en slik fremgangsmåte?

Har du noen kloke ord om dette?
Hilsen Tonje

P.S. Siden RR ikke er så glade i regn, kunne du kanskje være interessert i følgende teori: jeg hører av en del basenji-eiere at grunnen til at basenjier har vannskrekk er fordi de er redde for krokodiller! Basenjier er jo også redde for regn, av hvilket man kan trekke konklusjonen at det regner krokodiller i Afrika hvilket er årsaken til at både RR og basenjier helst holder seg unna regnvær..

Svar fra Runar Næss

Hei Tonje,
og takk for velkomsten 😉 Det blir vel ikke fred å få nå, eller hva ?

I den grad Basenji hadde vært «dumme», så må jeg si de har gjort det usedvanlig bra i mange år 😉 Det er ikke dumt å overleve – og det vi ser med å f.eks. vise forsiktighet ved vannkanten, er genetisk seleksjon for å overleve i et bestemt miljø. I slike tilfeller vil ikke læring påvirke atferden i nevneverdig grad. Vi mennesker er genetisk selektert for å være redd høyder f.eks., fordi vi dør hvis vi faller fra en høyde. En mann på 80år er fortsatt like redd høyder som da han var 8år – til tross for at han beviselig har overlevd høyder hele sitt liv og at det sannsynligvis ikke er høyder som kommer til å ta liv av ham. Men det er en genetisk nedarvet overlevelses mekanisme som vanlig læring, selv over lang tid, ikke «biter på». Man KAN endre genetisk disponert atferd som, men det krever da stimuli som er større enn de stimuli som framtvinger atferden, og hvis det siste er overlevelse, da sier det seg at det ikke er lett å finne en sterkere stimulus. Det krever også et usedvanlig høyt antall repetisjoner og/eller en meget hyppig eksponering til fryktobjektet. Vi snakker da om læreformen «habituering».

>Man sier jo ofte at dyr som ikke kan lære av gjentagelser er dumme, men burde ikke ihvertfall ville dyr ha en slik «beyttelsesmekanisme»?

Og det har de altså. Vi mennesker også selvfølgelig. Hvis du går stille og rolig bortover gaten og det plutselig smeller som et geværskudd rett bak deg, hva skjer? Eller du går i skogen og ser en slange rett foran deg på stien? Jo – vi spretter 1 meter i været og forsvinner i den retningen vi mener å finne trygghet. Vi (og alle andre dyr) er programmert til å respondere på en mengde ulike farer, alt avhengig av hvilket miljø vår art har vokst opp i og hvilke farer vi har vært utsatt for gjennom generasjoner. Dette (handlingen) kalles gjerne overlevelses-motorikk – og krever ingen læring og ingen tankevirksomhet. Skulle vi tenke oss om hver gang vi var i livsfare, så ville det ta alt for lang tid og vi ville snart dø. Fjellrevunger blir livredde og søker tilflukt under steiner o.l. når du beveger hånden over dem. Hvorfor? Fordi deres største naturlige fiende er rovfugl! Ingen har lært dem dette. Det er en genetisk disponert respons. De dyrene som ikke utviklet disse ulike artstypiske responsene ble selvfølgelig luket ut (les.drept) av gene-poolen og fikk aldri avkom. Derav selektiv avl – evolusjon.

Regnværs teorien har jeg sansen for :o))
Når disse afrikanske hundene ser regn så oppfører de seg virkelig som om det skulle regne krokodiller av og till ;)) De skulle nok ha sjekket nedbørsmengden i Norge og sammenlignet med sørlige Afrika før de flyttet hit 😉

MVH,
Runar