Lurer ille !!

Når jeg sier at jeg gir hunden min råe kjøttbein får jeg ofte denne reaksjonen fra den eldre garde av hundeeiere: De tre fèr skal aldri gies: Fugl
fisk og får, greit nok – det er ikke slike bein jeg gir, men jeg kunne tenke meg å gi rå kyllingvinger og det blir jo f-fugl!
Kan du gi meg en oppskrift på et godt harmonisk foropplegg for en storpuddel med et normalt daglig tempo (ikke utstillingshund), og derfor heller ikke tykk ligger på ca. 24 kg./66 cm høy.

Svar fra Jan Vidar Dahle

Rå kyllingvinger er utmerket hundemat, noe av det aller beste du kan gi.

Det er helt riktig at kokte og stekte fuglebein er harde og spisse, akkurat som kotelettbein. Særlig blir fårebein, fuglebein og noen få typer store fiskebein skumle. Derfor fraråder jeg å gi kokte og steikte bein til hund. I de tilfellene hunder har fått bein sittende fast er det som regel en simpel vinningsforbrytelse vi snakker om: Hunden har tatt bein fra grillen eller middagsrestene. Mange har også gitt kotelettbein fra middagsrester. Dette går jo som regel bra, men ikke alltid. Hvis hunden så får et bein sittende fast spurte man seg tidligere vilket dyr beinet kom fra. Ikke det sentrale, at beinet var stekt eller kokt. Og selv den dag i dag fins det veterinærer som fraråder all bruk av bein fordi kokte og stekte bein kan gi problemer – og at det sikreste dermed er å advare mot alle bein.

Det farligste en hund kan putte i seg spør du meg, er store mengder utsvellende avfall i form av «betemasse» og avfallsrester fra kornindustrien… altså hovedingrediensen i tørrfôr.

Kyllingvinger? Gi akkurat passe. Begynn med kanskje 400 gram dagen, og juster så snart du ser om det er for mye eller for lite. Gi også litt annet kjøtt (eller innmat) og litt moste grønnsaker. Kanskje også et bløtkokt egg nå og da. Litt tørrfôr kan du også strø over, om det ikke blir for mye.

Jan Vidar Dahle