Lydighet i teori og praksis

**applaus!!** Kjempe bra bok! Utrolig bra skrevet! Har vel og merke bare lest første del og en liten del av andre del men er allerede overbevist om dette må være den mest komplette hundebok verden har sett! Har aldri vært borti noen hundebok som går så bra inn i læringspsykologien, dere bare knuser gamle myter:-) En fryd å lese, ikke er den bare skrevet vitenskapelig presist men den er jo kanon morsom å lese! Det skulle Flaten og Svartdal snust på(humor altså). Oki nå må jeg roe meg ned og komme til poenget:p Jeg lurer faktisk på noe også.

1. Om habituering og ekstingsjon.
habituering er når en respons blir svakere og svakere når et stimluli blir presantert mange ganger. (?) men dere skriver i «det er mange veier til rom» artikkelen at man for all del vil unngå at innklalingssignalet blir habituert. Men hva skjer da hvis innkallingssignalet blir ekstingvert? er ekstinsjon når individet slutter å motta postivitforsterker for en atferd som før har blitt (+) fforsterket? og blir det habituering når et diskrimitaivt stimluli blir prssentert mange ganger uten at hunden gidder å reagere spnn at det blir bakgrunnstøy? og ekstingvering om man roper og hunden kommer i full fart for å få ballen men man serverer ingen ball?

2. Intermitterende og variabel frekvens
Er intermitterende frekvens når forsterkningsfrekveknes er strekt til det ultimate? Eller er intermitterende og variabel frekvens det samme? (sikkert ingen avdelene:p)

3.hvis man lager en klassiskbetinging ut i fra samme ubetingeede stimulus vil dette gå ut over styrken av betingingen? (f.eks mange betingede forsterekre i stedet for bare klikker)

Det var det. Takk for svar:-)og god jul og alt det der:-D

Svar fra Morten Egtvedt

Takk for hyggelig tilbakemelding på boka. Gode spørsmål det der… 🙂

1. Om habituering og ekstinksjon
Innkallingssignalet kan bli habituert. Vi bruker normalt ekstinksjonsbegrepet om operante adferder, ikke om stimuli (selv om jeg har sett endel eksempler på det også). Vi kan også si at innkallingssignalet ikke lenger fungerer som diskriminativ stimulus for innkalling (det fungerer kanskje som diskriminativ stimulus for snusing og å gjøre andre hundting i stedet 🙂

Selve innkallingsadferden kan derimot bli ekstingvert hvis den ikke forsterkes.

2. Intermitterende og variabel frekvens
Intermitterende forsterkning er kort sagt alle andre forsterkningsmønster enn kontinuerlig forsterkning. Variabel forsterkning inkluderer både skalene variabel frekvens, variabelt intervall og variabel varighet – alle er også eksempler på intermitterende forsterkning. Men intermitterende forsterkning inkluderer i tillegg skalene fast frekvens (unntatt FF1 som jo er kontinuerlig forsterkning) og fast intervall, så det er ikke helt det samme (selv om de ofte brukes synonymt i praksis).

3. Flere betingede forsterkere
Hvis jeg forstår spørsmålet ditt riktig: Nei, jeg tror ikke de forskjellige betingede forsterkende (f.eks. både klikker, «bra», «værsågod osv) vil bli dårligere selv om du bruker flere. Så lenge du er nøye med at forsterkeren følger etter den betingede forsterkeren i 100% av tilfellene vil de ikke svekkes. Det som vi vet KAN svekke betingede forsterkere er at den ubetingede stimulusen ikke følger i alle tilfellene, eller at hunden har blitt eksponert for stimulusen mange ganger FØR betinging har skjedd.

Morten Egtvedt