Mat, BARF og kløe, igjen!

Hei vet at dette har du fått spørsmål om mange ganger før. Men stiller spørsmålet igjen jeg. Jeg er så til de grader et rutine menneske og får litt panikk av å starte med noe nytt 🙂 Trenger derfor hjelp til å komme igang med et naturlig kosthold. Har en schæfer gutt på 7 mnd, han veier godt over 30 kg, uten å være overvektig. Han klør i pelsen…. Så mitt spørsmål til deg er: Hvorfor bør jeg gå over på et naturlig kosthold? Hvordan mat? Hvor mye? og til sist Hvor ofte?

Håper på et svar slik at vi kan komme igang raskt med dette 🙂

med vennlig hilsen Margrete

Svar fra Jan Vidar Dahle

Ved å gi hunden naturlig mat, gir du hunden det dens fordøyelse er nøye tilpasset. Problemene med alle typer ferdigfôr, og spesielt med tørrfôr, boksemat og «hundepølser» er at de er laget av svært ufordøyelige råvarer med lav næringsverdi, elendig proteinkvalitet og for få og dårlige fettsyrer. Konsekvensen er at hunder må ete et mye større volum mat enn det som er sunt, og for mye av maten går bare rett gjennom. Alt for ofte gir tørrfôr fordøyelsesproblemer, allergireaksjoner, nedsatt immunforsvar, ødelagte tenner og dårlig kondisjon. Det speukuleres også i om tørrfôr er årsaken til hyppigere tilfeller av kreft og av lav levealder, uten at det fins tung forskning som dokumenterer dette (forskning på fôring av hund styres og drives/finansieres stort sett av tørrfôrindustrien, og bærer preg av kommersielle problemstillinger og resultater).

Rått kjøtt med knokler har bestandig vært hovedføden for hunder. Fordøyelsen er eksakt tilpasset denne maten fra tenner, tunge, via enzymsammensetning i magesekk og tarmer og helt ut til endetarmen, hvor analsekkjertlene ikke en gang fungerer dersom ikke endetarmen har hard «knokkelavføring» å jobbe med. Hunden har en kort fordøyelseskanal, typisk kjøttetere, helt uten planteeteres evne til å spalte planteproteiner. Hunder fordøyer plantekost fryktelig dårlig. Ferdigfôr er basert på plantekost, så som sukkerbeter, mais og korn. For at denne plantekosten i det hele tatt skal kunne komme gjennom hunden uten å påføre den store lidelser direkte må den varmes kraftig opp over lang tid. Dette er også nødvendig for at fôret skal få pelletsform. Resultatet av oppvarmingen er at de livsviktige næringsstoffene, og særlig da proteinene fra animalske kilder, ødelegges.

Gir du hunden rå, kjøttfulle bein, slakterester osv. kan du gi eventuelt stivelse (ris for eksempel) egen koking, uten å ødelegge kvaliteten på de viktigste råvarene, nemlig kjøttet.

Hvilken mat kan du gi hunden? Rå, kjøttfulle bein er vel det aller, aller beste en hund kan få. I tillegg er egg bra (lettkokte), fisk også, innmat og alle typer slakterester. Du kan godt spe ut med overkokt ris eller havregrøt. La stivelsen koke virkelig lenge.

Hvor mye mat? Her er det hundens hold du må forholde deg til, ikke vekta på maten. Er hunden skikkelig tynn så er alt i orden. Får hunden et tykt fettlag, sånn som hvis dumpen mellom hoftekulene ikke kjennes tydelig og du ikke lenger kan telle alle ribbeina når du stryker hunden mykt på sida med håndflaten, ja da gir du hunden mindre mat og mer mosjon.

En hund kan få mat to ganger i døgnet. En dag i uka helt uten mat er gunstig, men unngås dersom hunden trenes hardt.

Hvis du avskyr tanken på å ikke gjøre som reklamen sier, kan du i det minste blande halvt om halvt tørrfôr og kjøtt. Bare dette i seg selv gir hunden helt andre muligheter for sunnhet.

Jan Vidar Dahle