Jeg har en mellomstorhund som er snart to år gammel. Jeg gir den 350g med tørrfor og trimmer (lar den springe etter sykkelen) med den i en 1/2 til 1 time om dagen. Er det mye/lite mat i forhold til mosjonen? Hva burde jeg gi den tileggsfor?
Mat i forhold til mosjon
Svar fra Jan Vidar Dahle
Dersom hunden er i fin form og ser bra ut så fôrer du akkurat passe mye. 350 gram tørrfôr høres normalt ut. Behovet for energi, vitaminer og mineraler varierer gjennom hele hundelivet, og også gjennom året og fra dag til dag. Faktorer som temperatur, om hvileplassen er trekkfri, lun og stille, mosjonsmengde og generelt aktivitetsnivå påvirker næringsbehovet. Når hunden røyter har den for eksempel opp mot dobbelt så stort energibehov. Hvordan ser du at du fôrer riktig? Hundepelsen skal være blank, tråputene seige og uten sprekker. Dessuten skal hunden virke slank, men ikke avmagret. Det bør ikke være noe fettlag å klype i utenpå ribbeina. Avføringen skal være mørk, fast og i relativt små mengder.
Ingen tørrfôr gir egentlig riktig type avføring. Et «godt» tørrfôr gir bedre avføring enn et dårlig, men alt er relativt! Bare forsøk å gi hunden slakterester i en lengre periode, så vil du se en helt annen type avføring, nemlig den som er tilpasset hundens særegne fordøyelsessystem. Hunden din kan ha godt av et tilleggsfôr av slakterester, eventuelt et kokt egg dagen, men det er ikke absolutt nødvendig. På dager med ekstra lange turer, kan du regne med at hunden din får behov for omtrent 250 gram ekstra fettrikt fôr per ekstra time med krevende aktivitet. Men dette er høyst individuelt. Det beste er uansett å bruke animalsk, fettrikt ferskfôr som tilleggsfôr i slike perioder.
Legg merke til at jeg skriver om hva som er ideelt og om hva som er nødvendig. Dette er to forskjellige ting. Hunder som ikke utsettes for større fysiske krav enn en kortvarig løpetur løs hver dag, av middels intensitet, kan i realiteten greie seg på ganske simpelt fôr og på bare tørrfôr. Det er først ved riktig store belastninger i lengre perioder at dårlig og godt fôr skiller lag. Og selvsagt ser vi virkninger på hundens langtidshelse. Dårlig fôring kan gå utmerket helt til hunden utvikler eventuelle mangelsykdommer, allergiproblemer, hudlidelser, knokkelsvekkelser og i noen tilfeller kreft. Sammen med vansker med rekonvalesens og restitusjon etter sjukdom er dette problemer som i en del tilfeller kan forklares med mangelfull fôring over tid. Vi vet jo nå ganske mye hvordan menneskets livsstil og kosthold har avgjørende innflytelse på helse og levealder. Problemstillingen er den samme for hunder. Og som med mennesker vet vi at det fins noen som holder seg friske og lever lenge på tross av dårlig mat og syk livsstil.
Du forteller at hunden din løper etter sykkelen fra en halv time til en full time dagen. Jeg vet ikke hvor fort den løper eller på vilket underlag. Jeg vet heller ikke om du lar hunden løpe også i varmt vær. Selv ville jeg gitt hunden helt treningsfri et par dager i uka. På disse dagene får hunden i stedet gå lange turer i bånd og hvor vi jobber med sporoppgaver og morsomme dressurøvelser, eller hvorfor ikke agility. Selvfølgelig trenger hunden mentale utfordringer alle dager, men på dager uten fysisk hardtrening holder vi på litt lenger med sånne ting. Men å løpe løs en time i veksling mellom trav og gallopp er ikke noe stort nummer for en hund. Det er ikke for hardt, vanligvis. Et par dager i uka ville jeg til og med latt hunden løpe kanskje halvannen til to timer, dersom den er frisk, veltrent og glad i å løpe. Glad må den være, eller så må vi variere mer. Glede er første bud ved all hundetrening. Hunden løper av lyst, ikke fordi den ønsker å komme i form. All hundeaktivitet må baseres på lyst dersom det skal være meningsfylt for hunden.
Ellers liker jeg ikke å ha hunden løpende bak sykkelen, jeg vil ha den ved siden av eller foran. Da vet jeg mye bedre om jeg kanskje presser den for hardt, og jeg løper ingen risiko for at den skal løpe hardt uten å ville det selv. Hunder som forsøker å holde følge med eieren som sykler avgårde, kan være så engstelige for å miste eieren av syne at de gallopperer selv med potekutt eller endog avrevne leddbånd og kraftige forstuvelser. Som hundekjørere flest lar jeg hundene få fri fra fysisk trening når temperaturen overstiger 15 varmegrader. Dette gjelder faktisk uansett hundens pels. Heteslag kommer lett, og hemmer hunden for all ettertid. Unntaket er bading. På varme dager er vannapport fabelaktig trening både for kropp og sjel. Og selv om temperaturen er under 15 grader om kvelden, vil jeg stanse og gi hunden god tid til å drikke og kjøle seg ned i vann minst hver halvtime. Men nå tenker jeg på hard sledehundtrening, der hunden trekker en vogn eller løper i sele foran eller ved siden av sykkelen. En hund som løper løs belastes ikke like hardt, særlig ikke psykisk. Og på varme dager kan du godt rusle med hunden i langline hele dagen om du vil, og la den bære en passelig tung kløv. Den tåler godt å bevege seg i varmen også, bare den får vann og ikke presses.
Jan Vidar Dahle