mer om fisk – og pels

Hei

Jeg ble litt forundret når du i svar om fisk sa at de kunne gis hele når de er kokte. Når det gjelder kjøttbein skal jo disse være rå, for kokte/stekte bein blir harde og splintrer og kan være farlige for tarmer og magesekk. Gjelder ikke det samme for fiskebein? Jeg trodde det – har stukket meg i munnen på sånne noen ganger 🙂 så jeg har alltid renset fisken til hundene når den har vært kokt. Det er altså ikke nødvendig mener du? Det høres jo utmerket ut, det er en skitjobb.
Men hvorfor er det så stor forskjell på fiskebein og kjøttbein når det gjelder rå/kokt?

En annen ting – vi har gitt hundene stort sett «ordentlig mat» de siste 5-6 månedene – bein, noe innmat, malte grønnsaker innimellom og litt brød og ris når det har vært dårlig med bein å få kjøpt. Det har fungert kjempefint, men nå synes jeg den ene er blitt så blass i pelsen. Først trodde jeg det skyldtes røyting, men nå er nesten all pelsen tilbake, og hun er fremdeles blass. Tidligere hadde hun en praktfull glans i pelsen (til tross for tørrforet) så nå er jeg litt vonbråten. De får tilsatt solsikkeolje i maten, + ølgjær. Er det noe annet jeg burde gi dem – eller noe jeg bør holde henne unna?

Hilsen Gøril

Svar fra Jan Vidar Dahle

Ja, her har du jammen funnet en selvmotsigelse i alt dette som jeg lirer av meg om fôring av hund. Utmerket! Jeg anbefaler altså at hunden får rå mat, med unntak av stivelse (havregryn, ris, pasta…), som bør overkokes. Og når det gjelder bein, MÅ disse være rå, har jeg nevnt.

Og så sier jeg likevel at fisk bør kokes på grunn av rundormen og andre parasitter disse kan være infisert med. Kokt eller dypfryst i mer enn ti døgn. Koking og dypfrysing gjør samme nytten. – Hva med de spisse, kokte fiskebeina da? Dette har jeg spurt flere dyktige veterinærer om. Og svaret er at det ser ut til at hunden tåler bein fra småfisk helt utmerket, selv om de er kokte.

På større fisk ville jeg renset ut de verste beina, eller kjørt fisken gjennom ei kjøttkvern.

Forresten fnyser de hundekjørerne jeg prater med når de hører at fisk må kokes. De forteller da at de har gitt rå, fersk eller frosset fisk til hundene sine i 20 år, og at det har gått utmerket. De viser gjerne også til inuittene og indianerne, som den dag i dag fôrer hundene sine stort sett utelukkende på rå fisk. Nå har jeg vært i kontakt med alaska-indianere som har sledehunder, og spurt dem, og vet du, da fikk jeg til svar at de foretrekker å enten tørke, fryse eller koke fisken, men at de beina ikke var noe problem uansett. Selv vet jeg ikke, men velger altså å koke smårøyene som hundene mine får. Jeg koker fisken i en svær kasserolle, lar den bli lunka før jeg blander i litt overkokt ris eller tørrfôr. Dette er den maten hundene mine har fått i høsthalvåret de siste åra. Jeg får nemlig så mye smårøye jeg vil fra et oppfiskingsprosjekt som vår lokale fiskerforening gjennomfører. Jeg koker nok for tre dagers fôring av gangen, og setter den 30 liters store kasserollen i kjøleskapet (et svært, latterlig kjøleskap bare til hundemat – her i huset er det hundene som regjerer 😉 ).

Og så til den blasse pelsen på ene hunden din. Dette bør du ta alvorlig. Det er riktig at en del hunder får blank pels av et brukbart tørrfôr, så lenge de ikke mosjoneres for hardt. Litt ulike fettsyrer kombinert med B-vitaminer er gjerne alt som skal til for en blank pels. Blass pels kan være en sykdomsindikator. Men i ditt tilfelle skyldes det kanskje at hunden får for lite animalsk mat? En matskje tran et par ganger i uka, et lettkokt egg nå og da og litt mer bruk av kjøtt/innmat/vom bør gjøre susen – hvis problemet da ikke skyldes en eller annen allergi, et stoffskifteproblem og slike ting (som ser ut til å bli mer og mer utbredt både fordi veterinærer i våre dager er i stand til å identifisere slike problemer, fordi ferdigfôr ofte ikke er ideelt til levende dyr og fordi mange hunderaser er mer eller mindre degenererte).

Å bytte fra ris til overkokte havregryn kan ofte være positivt. Havre er den kanskje sunneste stivelseskilden vi har, selv om stivelse neppe er det viktigste du putter i hunden din. Det fine med havre, er de sunne, umettede fettsyrene.

Fortsett å gi hunden god hundemat: Egg, fisk, kjøtt og rå bein. Og om du vil kan du spe på med litt tørrfôr også. Fordelen med å bruke litt tørrfôr som tilleggsmat er at hunden er tilvent dette i tilfeller der du av praktiske årsaker bruker mye slik mat (på turer og reiser). Selv om jeg er svært skeptisk til omfattende bruk av tørrfôr innrømmer jeg med en gang at det i alle fall er lettvint!

Jan Vidar Dahle