Mer om foring

Hei Jan Vidar!

Jeg har tidligere spurt deg om naturlig foring og er meget interessert i dette. Jeg gir selv min hund kjøtt eller fisk og pasta (evt. ris), pluss vitaminer og mineraler.

Nå leste jeg derimot et svar du gav til en hundekjører. Forstod jeg det riktig at en like godt kan gi hunden BARE kjøtt eller fisk og evt LITT ris/pasta? Jeg gir hunden min mest pasta og litt fisk eller ris. Pastaen og risen blir reuglert ut fra hvilket hold hunden er i, er han tynn, får han mer, er han tykk, får han mindre. Kjøttet/fisken blir gitt for å dekke behovet for protein.

Har også forstått det slik at en i stedenfor vitaminene og mineralene, kan gi moste grønnsaker, men da må en vel gi bein for å få kalk…

Har du noe å si til dette?

Svar fra Jan Vidar Dahle

Ben bør du gi. Det er riktig. Og akkurat frukt og grønnsaker kan du ikke forvente deg all verdens av, siden disse i stor grad kommer ufordøyde ut igjen. Om de moses tilstrekkelig kan hunden til en viss grad fordøye dem, men altså i begrenset grad.

Hundekjørere trener hundene hardt og kjemper et konstant slag for å ikke å få for tynne hunder. Dette er en helt motsatt problemstilling av den familiehunder befinner seg i. Dette er også hovedforklaringen på hvorfor de fleste hundekjørere ikke våger å fôre ensidig på tørrfôr. Tørrfôr har for lite energi, for stort volum og er basert på stivelse (korn, sukkerroer, mais…). Familiehunder av middels størrelse trenger gjerne mellom 1300 og 1800 kalorier dagen. En trekkhund i trening trenger over det dobbelte. Å doble tørrfôrmengden gir stort sett ikke annet enn diare, blodig avføring, avmagring, tørre, oppsprukne poter og mangel på overskudd. Men ved å hovedsaklig bruke kjøtt og fisk, tilsatt et vitamin- og mineraltilskudd (med riktig dosering kalk) så strutter hundene. Særlig om de i tillegg får en del olje og kanskje egg.

Ris, pasta og gjennomkokt havregrøt er greit for å spe ut kjøttet med. Men hunden greier seg godt uten. Ulv og rev spiser ikke pasta meg bekjent, og de ser sunnere ut enn de fleste hunder.

Baser gjerne fôringa på kjøtt. Hundens fordøyelsessystem og enzymene som bryter ned maten er i virkeligheten elendig tilpasset store mengder plantekost (korn, pasta, ris). Legger merke til tennene på hunden din dersom du ikke tror meg. Hunden spiser jo det den får, noe valg har den vel ikke, men den er svært speialtilpasset å spise hele, rå insekter og dyr (insekter, fugler, mus, … elg…) Gir du naturlig mat så bør matseddelen varieres, men baseres på kjøttfulle, rå bein. Med kjøttfulle, rå bein får hunden strengt tatt den beste kost som er mulig å oppdrive for hunder. Varier med et og annet egg nå og da, for eksempel en eller to ganger ukentlig, litt youghurt er også bra. En teskje tran ukentlig er også lurt, og en spiseskje matolje tre ganger i uken. Ølgjær er heller ikke noe å kimse av. Pelsen blir fin av det.

Gi gjerne litt overkokt ris, pasta eller havregrøt, men la hoveddelen av matseddelen bestå av rå, kjøttfulle bein. Kyllingvinger er perfekt, om du får tak i. Selv må jeg innrømme at jeg i perioder også har brukt en del tørrfôr, fordi det er så lettvint. Men til valper våger jeg ikke! De får kjøttfulle bein og fisk i hvert fall til de er utvokst, før jeg eventuelt sper ut med litt tørrfôr/ris/pasta eller noe annet vegetabilsk basert vomfyll.

Jan Vidar Dahle