Mer om stress

Hallo!

Har lest mange av svarene dine på disse sidene og er etterhvert blitt svært oppmerksom på faren for stressutvikling hos hunder fra valpestadiet av. Jeg er blitt bevisst dette på vegne av min egen belger (6 mnd) og på andre hunder i hundemiljøet.
Men det som er min undring rundt dette temaet er hvorvidt man har ulike stressterskler hos de forskjellige rasene? Belgeren (eksempelvis) omtales som en svært arbeidsvillig hund som ikke vil trives om den ikke får kanalisert sin energi, både fysisk og psykisk. Nå har min belger nådd en alder hvor den er i grenselandet valp/unghund. Dette får meg til å fundere ekstra mye på hvor mye aktivitet denne skal ha fra nå og fremover.
Jevnt over er aktivitetsnivået som følger: en times skogstur uten bånd og på hundens premisser midt på dagen, samt et par klikkertreningsøkter (totalt 30 min) på kveldstid. Utover dette er hunden alene i huset på dagtid, og får den ro hun måtte trenge. Det hender vi varierer aktiviteten noe med et valpetreff i uka, eller besøk hos andre hunder, eller litt godbitsøk. Disse aktivitene kommer sjelden som tillegg til det andre, men snarere som en variasjon i den daglige tralt.
Syns dog at hunden viser tydelige tegn på stress, gjennom riing og pesing på kveldstid når vi er hjemme. Jeg syns (selv) at vi ikke legger opp til for mye mas og kjas. Hun synes også å finne seg til ro med å være alene på dagtid, alt tyder på det. Passer på at det på ettermiddag/kveld skal være noen timers inaktivitet mellom slagene for å roe ned. Men nå i det siste virker det som om hunden vil mer!!!! Hun formelig trygler oss om action og vil f.eks ha oss med ut på lufting en gang i halvtimen i håp om at vi skal leke med henne (hvilket vi til nå prinsippielt ikke har etterkommet). Problemet er at hun virker mer og mer stresset over inaktivitet.
Forutsatt at hun er frisk, mener du vi kan øke aktiviten noe? Jeg er usikker og spør deg derfor til råds, spesielt på vegne av belgerens karakter. Tør ikke å eksperimetere for mye selv når det gjelder å teste hundens stressnivå…

Spørsmålet i kortversjon:
er det forskjell på
rasenes stressterskel, også når det gjelder valp/unghund?

Svar fra Turid Rugaas

Stress er først og fremst noe som oppstår når en hund ikke kan mestre en situasjon. Det kan være av psykiske eller fysiske årsaker, lært av erfaring eller annet. Dette har lite med raser å gjøre. En «tung» rase som en mastiff tror folk ikke blir så lett stresset, men det gjølr den akkurat like mye som en border collie hvis den blir stilt overfor ting den ikke mestrer. De kjappe reaksjonene til en belger eller border collie har med kjappe reaksjoner å gjøre, og ikke stress. Muligens er det lettere å stresse dem opp ved for mye mosjon, løping, ballkasting osv, fordi en mastiff sjelden blir kjøpt av eiere som prøver å mase med akkurat de tingene.

Dere har vært inne på veldig bra ting, og gjort mye fornuftig, men det er helt klart at det stresset din hund oppviser sier noe om at noe er feil. I dette tilfellet er jeg helt sikker på at det ikke er under-aktivisering – «latmannsliv» tåler hunder faktisk veldig godt mentalt. For mye tåler de veldig dårlig. Det er derfor det første jeg ser etter (selv om det har hendt at det har vært for lite) – og i dette tilfelle er jeg temmelig sikker. 30 min klikkertrening for en så ung hund er og blir for mye, selv om det skulle skje bare av og til. Jeg ville si 5 min en gang om dagen, men i en periode kutte det helt ut. Hvis dere etter en måned eller to eller helst 3 vil prøve igjen, så legg merke til den reaksjonen dere får fra hunden.

Det er flott at deere varierer aktivitetene. Husk bare på at bare det å bli med på et nytt sted og utforske litt der er aktivitet nok. Gjør mere av denslags. Gå litt rolige, sakte, avslappende turer om kvelden (10-15 min) istedetfor klikkertrening. Finn gjerne en annen hund med eier å gå sammen med på tur. Biltur, gå ut, kikk litt, sitt ned og slapp av.

Siden nå hunden har dette stresset i kroppen særlig om kvelden så foreslår jeg 2-3 mpneder framover:
– kutt helt ut klikkertrening
– ta en veldig sakte og avslappet kveldstur
– lett massasje (bare stryk over hundens kropp der den liker å bli strøket) 20-30 minutter etter turen
– en treningsøkt på 5-10 minutter med søksøvelser eller annet (ikke klikker) – 2-3 ganger i uka
– de andre dagene ingenting utenom tur pg massasje
– det kan hende det ville være godt å miljøtrene litt (gå på besøk, få besøk, gå litt nye steder – 10-15 minutrter av gangen)

30 minutters klikkertrening på en kveld er for mye selv for en voksen, dreven hund. Jeg er helt sikker på at problememt ligger her.

Prøv en måneds tid og se hva som skjer, og når hunden er nede på et rimelig nivå, la den være der noen måneder før dere begynner med klikkertrening igjen. Når dere da begynner, så vær pbservant på hundens reaksjoner. Kommer det det minste stress-symptomer, så vet dere hvor landet ligger. Går det bra, så pass på mengden og hyppigheten av treningen. Ikke hver dag, ikke så lenge. Kan hende en gang i uka er passelig.

Turid Rugaas