Min hund trenger hjelp med meg….

….og de andre i familien.

Hei Turid! :o)
Hunden vår har litt problemer med min og min families atferd. Vi har ikke klart å finne en felles linje å legge oss på i forbindelse med opplæring av Spike (3mnd blanding Labrador og Pointer).
Vi fikk den som 2. eier for 2 uker siden. Første eier fant ut at det var allergi i familien så de ga den bort til oss.

Og her kommer alle mine spørmål:
1.Selv har jeg har lest veldig masse her på Canis og forsøker å legge meg på dette med belønning og forsterkning. Våre barn er minst like lekne som valpen og hopper og hyler når valpen løper etter dem og hopper på dem og biter. Min samboer blir lei og skyver valpen vekk og kjefter. Så når kvelden kommer og valpen gå bananas og hopper og spretter og løper som en vind rundt her med sine raptuser, så løper og hyler barna i forveien, samboeren min kjefter og jeg forsøker fortvilt å lokke hunden til meg for rolig kos og avledning. Det sier seg jo selv at dette er alt annet enn sundt for den vesle valpen. Har du et forslag om hvilke linje vi kan legge oss på i fellesskap, sånn at valpen ikke blir forvirra?

3.Så er det renslighetsproblemet. Alle babyer gjør jo i buksa, så også vår lille valp. Hvordan kan vi få fortest mulig stopp på dette?

4.Så er det fenomenet bit i alt som finnes å bite i. Hvordan vise valpen hva som ikke er tillatt? Vi har holdt valpen inne på stua og kjøkkenet siden vi fikk han, ved å lukke døra til gangen og 2.etg. Dette er ikke noen ønskesituasjon i lengden, da vi ønsker å ha et åpent hus innvendig. Hvordan kan vi få slutt på bitingen på sko, ledninger, barneleker osv…?

5.Også er det dette med katter og hund. Vi har en katt på 1 og ½ år og to kattunger på 3 mnd og da valpen på 3 mnd. Den eldste katten får være ifred, for han sier skikkelig ifra. Men de to små får gjennomgå, så det holder. Kan vi dempe dette på noen måte? Og hvordan får vi valpen til å ligge unna kattekassa? Det er ikke noe ok at han spiser kattebæsj, og det er vanskelig å til enhver tid få øye på kattebæsjen før valpen. Og er det noe vi kan gjøre for at han ikke skal få mark? Dette gjelder jo kattene også. Har hørt snakk om hvitløk, hvor mye skal de i så fall ha?

Også nekter valpen å spise hundemat, den vil bare ha kattemat (vi har forsøkt hundemat med forskjellig smak), er dette uheldig? Og hva gjør vi i så fall for å få han til å spise sin egen mat?

6.Dette med mosjon lurer jeg også på. Hvor mange og lange turer bør han få pr dag? Og bør vi trene litt kontakt og innkalling på hver tur? Og for ikke å glemme innetiden, bør vi trene mye kontakt og innkalling og sitt og ligg?

7.Alenetrening er også viktig. Vi har vært hjemme nå de to første ukene med valpen i hus, men strax melder arbeidsdagene seg. I og med at vi som nevnt har avstengt huset mellom kjøkken og gang er han vant til at vi forsvinner og kommer tilbake igjen og dette byr ikke på problemer, er han da klar for lengre perioder alene?

Masser av håpefulle hilsener fra magda! :o)

Svar fra Turid Rugaas

Hei,

med alt dette stresset i huset, med hylende, løpende unger og kjeftende mann, så må denne stakkars hunden nødvendigvis bli usikker, stresset, oppgira, og når en hund blir stresset, så gjør han alle de tingene du synes er plagsomt. Dere MÅ roe dere ned. Ungene får lære å ta det med ro der hunden er – etterhvert vil den tåle litt mere, men ikke nå. Lær ungene å stå stille og leke portstolpe når hunden kommer løpende. Mannen din burde det kunne gå an å snakke med ? Kjeft gjør en valp så utrolig usikker.

Foreløpig skal han bare på små turer, en valp skal ikke ha mosjon. 3 mnd gammel, max 10 minutter av gangen. Trening ? glem det. Litt innkalling, hver gang det skal skje noe hyggelig inne (mat, tur, kos). Oppmerksomhet – ved å lage en lyd og få hunden til å søke deg, og få godbit for det. Men ingen av disse tingene mere enn noen få ganger i løpet av dagen – og ikke ute. Valpen vil være altfor opptatt av alt som skjer rundt den.

Valpen kan ikke tvinges til å bli renslig – det kunne du ikke med ungene dine heller. Vær flink til å ta ham ut etter mat, søvn, lek osv så han får gjort fra seg, og valpen vil lære etterhvert, men du kan ikke få det fortere enn det går naturlig. Er du flink til å ta ham ut ofte, og raskt nok, så behøver det ikke ta så lang tid. Men et annet problem er stresset – når de blir stresset så gjør de mye oftere fra seg.

Med andre ord er det stresset i huset som må ned, så valpen kan bli mindre stresset.

Alle valper får raptus et par ganger om dagen, og ofte om kvelden. Når han begynner å løpe, så få ungene til å sette seg opp i sofa eller stol med bena opp under seg, og sitte stille ! Det må kunne gå an å snakke til unger som er store nok til å løpe rundt. De må ikke løpe og hyle når hunden løper, det skrur ham opp, og han vil hoppe og bite i klær og kan bli ganske vill.

En annen ting er at valper trenger tid på seg til å falle til ro i nytt hjem, og han vil ikke kunne greie å være alene hjemme før han har falt til ro. Biting på ting er et direkte utslag av stresset hans, og en stresset hund greier ikke å være alene hjemme uten å gjør «gale» ting.

Ikke gå etter valpen hele tiden og si nei og nei og nei. Flytt vekk ting han ikke får ta, vi kaller det å gjøre huset «valpesikkert». Tape fast ledninger, eller sett møbler foran. Huset blir litt rart en stund, men det går over – om noen få måneder trengs det ikke lengre. Det ernå, i den utforskende alderen, og med kjempestress i tillegg, at det er lurt å gjøre det. Mye mas gjør også valpen usikker og stresset.

Jeg foreslår at du går til innkjøp av boka «Valpen» av Mickie Gustafson (fås på Canis) og min egen «På talefor med hunden» – den første er kanskje viktigst akkurat nå.

Jeg kan også sende deg noe om valper, hvis du tar k0ntakt med meg privat.
turidrug@frisurf.no

Men dere må som familie sette dere ned og få orden på dere selv, for i det hele tatt å få orden på valpen, som er den som blir virkelig skadelidende.

Turid Rugaas