Naturlig hundemat… igjen?!

Hei Jan Vidar,

Ser at du får mange spørsmål om naturlig fôring (som også omtales som BARF – Biologically Appropriate Raw Food eller Bones And Raw Food – på engelsk). Selv har jeg etter mye lesing kommet fram til følgende 100% råe oppskrift for min 15 uker gamle sør-afrikanske mastiffvalp, og lurer på om du har noen kommentarer eller forbedringsforslag til den:

60% råe kjøttbein, hvor forholdet mellom kjøtt og bein er omlag 50/50. Her benytter jeg oksehaler, kyllingvinger, kyllinglår og lammekoteletter (hvor hoveddelen av kjøttet går til matmor), og 2-3 fiskemåltider pr uke basert på lakse- og ørrethoder, -rygger (avskjær etter filetering) og haler. Innimellom får han hele sild m/innmat.

40% miks av kjøtt/innvoller/grønnsaker, hvorav 10% er innmat (nyrer, lever, grønn vom, og testikler), 15% er finmoste grønnsaker (ikke stivelsesholdige), 5% er finmost frukt, og 10% er egg, yoghurt/kefir og dagens dose godbiter til treningsøyemed (fiskepudding, pølse, ost, osv.).

Jeg har også tilgang til et ferdig oppmalt, rått kjøtt/fisk/vom-fôr basert på hele kyllinger uten innmat, fiskeavskjær, slakteavskjær, og grønn vom. Dette blander jeg av og til i grønnsaksmiksen, og reduserer litt på kjøttbein- og innmatmengden.

I tillegg gir jeg ham C-vitamintabletter (sies å være fordelaktig til voksende valper og hunder under stress), eplecidereddik (bedrer fordøyelsen og opprettholder PH-balansen i magen), tangmel (mineraler og sporstoffer) og ølgjær (for pelsen). Alle supplementene gis i små mengder.

Alt dette gis i en daglig mengde tilsvarende 6% av valpens idealvekt til enhver tid, og finjusteres i forhold til hvor synlige ribbeina hans er. Siden han vokser raskt, foretrekker jeg at ribbeina er synlige men ikke utstikkende. H

an spiser alt med god appetitt og har ingen mageproblemer. Pelsen er fin og blank, ørene trenger ikke reingjøring, tennene er perlehvite, og han lukter helt deilig! Ikkeno’ «bikkjelukt» verken fra huden, ørene eller munnen.

Skulle jo helst kunne gi hele høns, kaniner, og annet småvilt, men dessverre er dette vanskelig å få tak i her i Oslo. Mageinnholdet i disse ville vel uansett ikke vært helt optimalt, siden de fôres med kraftfôr. Av samme grunn anser jeg også vom for å være litt «redusert», siden det ikke er særlig vanlig å gi kyrne gress i våre hyperproduktive dager. Det er derfor jeg gir finmoste grønnsaker i stedet – blandet med yoghurt eller kefir blir det et surrogat for mageinnholdet i byttedyrene.

Hva synes du om denne oppskriften? Kan den anbefales til daglig bruk, eller trenger den modifikasjoner?

Svar fra Jan Vidar Dahle

Ja, denne oppskriften høres bra ut, selv om jeg syns du gjør alt dette vanskeligere enn nødvendig. Å fôre en hund er jo ingen heksekunst.

Jeg liker ikke selv å skissere en så nøyaktig oppskrift som det du gir, siden dette ikke er en eksakt vitenskap. Vi opererer faktisk med store slingringsmonn, og forskjellene mellom hunder er også betydelige.

Jeg er også redd for at mange hundeiere kvier seg for å gi hunden saftige kjøttbein, kanskje fordi de tror man må være ernæringsspesialist for å regne ut mengder og råvarer. Sannheten er at hunder greier seg best med en blanding av litt av hvert: Rå, saftige kjøttbein er selvfølgelig fundamentet her, men ellers må hunden få de naturlige råvarene du får fatt i. Og det er selvsagt helt greit å spe ut maten med entene tørrfôr, havregrøt eller kokt ris. Og hunder trenger som vi vet ikke alt den har nytte av hver bidige dag. Et kjøttbein i dag og litt innmat og ris i morgen, helt fint.

Av tilsetninger er det noen som er bedre enn andre: Cottage cheese, litt planteolje og ikke minst ølgjær. C-citaminer er neppe nødvendig i det hele tatt, og regnes strengt tatt ikke som et vitamin for hunder (de produserer det nemlig selv), – selv om forskning på antioksydanter stadig finner ut nye ting. E-vitaminer vet vi derimot mer om, og E-vitaminer er svært bra for hunden. Det viser seg at selv store doser (helt opp i 1000 IE dagen) ikke ødelegger opptaket av K-vitamin). En fin kilde til E-vitaminer er for eksempel solsikkeolje. En spiseskje nå og da. Unngå dyre tabletter om du kan!

Tro ikke at hunden blir underernært av naturlig mat. Får den litt av hvert, så greier den seg meget bra. Naturlig mat er tross alt mye, mye sikrere enn tørrfôr og annen ferdigmat. Men om noen kun vil gi hunden en eneste ingrediens, ingenting annet, så er kjøttfulle, saftige, rå kjøttbein det sikreste, beste, sunneste og mest smakelige.

Vær også klar over at voksne hunder fint kan gå ei uke med dårligere fôr nå og da. Noen brødblingser med leverpostei for eksempel. Det er bare med valper at vi sjelden bør slurve med å gi rå, saftige kjøttbein minimum tre ganger i uka.

Jan Vidar Dahle