Hei Jan Vidar,
Ser at du får mange spørsmål om naturlig fôring (som også omtales som BARF – Biologically Appropriate Raw Food eller Bones And Raw Food – på engelsk). Selv har jeg etter mye lesing kommet fram til følgende 100% råe oppskrift for min 15 uker gamle sør-afrikanske mastiffvalp, og lurer på om du har noen kommentarer eller forbedringsforslag til den:
60% råe kjøttbein, hvor forholdet mellom kjøtt og bein er omlag 50/50. Her benytter jeg oksehaler, kyllingvinger, kyllinglår og lammekoteletter (hvor hoveddelen av kjøttet går til matmor), og 2-3 fiskemåltider pr uke basert på lakse- og ørrethoder, -rygger (avskjær etter filetering) og haler. Innimellom får han hele sild m/innmat.
40% miks av kjøtt/innvoller/grønnsaker, hvorav 10% er innmat (nyrer, lever, grønn vom, og testikler), 15% er finmoste grønnsaker (ikke stivelsesholdige), 5% er finmost frukt, og 10% er egg, yoghurt/kefir og dagens dose godbiter til treningsøyemed (fiskepudding, pølse, ost, osv.).
Jeg har også tilgang til et ferdig oppmalt, rått kjøtt/fisk/vom-fôr basert på hele kyllinger uten innmat, fiskeavskjær, slakteavskjær, og grønn vom. Dette blander jeg av og til i grønnsaksmiksen, og reduserer litt på kjøttbein- og innmatmengden.
I tillegg gir jeg ham C-vitamintabletter (sies å være fordelaktig til voksende valper og hunder under stress), eplecidereddik (bedrer fordøyelsen og opprettholder PH-balansen i magen), tangmel (mineraler og sporstoffer) og ølgjær (for pelsen). Alle supplementene gis i små mengder.
Alt dette gis i en daglig mengde tilsvarende 6% av valpens idealvekt til enhver tid, og finjusteres i forhold til hvor synlige ribbeina hans er. Siden han vokser raskt, foretrekker jeg at ribbeina er synlige men ikke utstikkende. H
an spiser alt med god appetitt og har ingen mageproblemer. Pelsen er fin og blank, ørene trenger ikke reingjøring, tennene er perlehvite, og han lukter helt deilig! Ikkeno’ «bikkjelukt» verken fra huden, ørene eller munnen.
Skulle jo helst kunne gi hele høns, kaniner, og annet småvilt, men dessverre er dette vanskelig å få tak i her i Oslo. Mageinnholdet i disse ville vel uansett ikke vært helt optimalt, siden de fôres med kraftfôr. Av samme grunn anser jeg også vom for å være litt «redusert», siden det ikke er særlig vanlig å gi kyrne gress i våre hyperproduktive dager. Det er derfor jeg gir finmoste grønnsaker i stedet – blandet med yoghurt eller kefir blir det et surrogat for mageinnholdet i byttedyrene.
Hva synes du om denne oppskriften? Kan den anbefales til daglig bruk, eller trenger den modifikasjoner?