Naturlig mat for hunder

hei.
Har etter mye om og men tenkt å prøve meg på naturlig foring. Dette fordi noen sa til meg at siden hunden har svekkede nyrer, var tørrfor skadelig. Men jeg er av den typen som hele tiden har blitt lært at tørrfor er det hunden trenger, og ferdig med det. Har med andre ord svært lite grunnlag for å begynne med noe nytt, men har tenkt å prøve. Det jeg da lurer på er følgende: 1. Hva slags kjøtt er best? er kjøttdeig alternativet, eller bør det være vom?
2. Får jeg kjøpt vom på et vanelig slakteri?
3. Ca hvor mye mat trenger hunden om dagen? har ei schæfertispe på 35 kg, som er normalt til lite aktiv. Kan jeg gi ca samme vektporsjon som hun får i tørrfor?
4. Hvordan er det å gi tørrfor da vi er på ferier o.l? Eller bør dette være frysetørket vom?
5.Hvilke grønnsaker bør brukes?
6. Er det virkelig sant at kyllingvinger er det beste hunden kan få? bare de er råe? Har jo hele tiden hørt at hunder aldri må få kyllingbein eller sauebein….
7. Har du en god oppskrift (eller fler) du kan gi meg?
8. Hva med å gi ut en BARF diett oppskrift bok på norsk……?

Dette ble mange spørsmål, men håper du kan hjelpe meg med noe av det iallefall. For som du sikkert skjønner er jeg veldig fersk, og veldig skeptisk til alt det nye…. Har også en del problemer med magen på hunden, diare og oppkast, hvilken effekt har naturlig foring på dette????

PÅ forhånd takk for hjelpen…

Svar fra Jan Vidar Dahle

Hei!

Tørrfôr har flere fordeler, for eksempel at det er lettvint, holdbart og ikke krever kunnskaper om fôring. Til hunder som ikke mosjoneres spesielt har tørrfôr i noen tilfeller også vist seg å være alt hunden trenger for å overleve. At tørrfôr er det beste du kan gi hunden er derimot en annen historie. Men vil du ha et tips, så velg det tørrfôret med lavest mulig andel aske. Høyt askeinnhold er gjerne første hint om et tørrfôr bestående av ufordøyelig fyll. Et annet alternativ er å gi halvt om halvt av tørrfôr og kjøtt eller rå, kjøttfulle bein. Å ikke gi tørrfôr i det hele tatt er jo det sunneste for hunden, men kan være upraktisk eller tungvint.

Alle typer rått kjøtt og innmat egner seg til hund. Gir du mye rent kjøtt er det viktig at hunden i tillegg får rå bein å tygge på, eller andre kalsiumkilder (et kalktilskudd eller for eksempel hele fisk). Rå oppmalt kuvom er kjent for å være spesielt fordøyelig, samtidig som det er rikt på fett. Praktisk talt alle hundekjørere med ambisjoner fôrer en del med vom (oftest kombinert med tørrfôr og annet kjøtt). Rå laksekoteletter er også en delikatesse for hunder, hvis du får tak i dem.

Hvor du får kjøpt vom kan variere etter hvor du bor. Kenneler med sledehunder kan være behjelpelige med tips.

Hvor mye mat en hund trenger er virkelig ikke lett å svare på. Du må se an hunden, og justere etter hvert. Et kvart kilo tørrfôr kombinert med tre, fire hundre gram kjøtt kan være et utgangspunkt. Blir hunden tynnere øker du kjøttmengden.

Tørrfôr på ferier går helt fint. Ved å ha i litt tørrfôr i den daglige fôringa er hunden tilvendt dette, og det kan være en fordel om du i blant ikke har anledning til å gi kjøtt.

Knokler fra sau og kylling som er kokt eller stekt kan skade hunden din (selv om det som regel ikke skader den i det hele tatt). Noen er ikke villig til å ta den sjansen. Selv våger jeg ikke, selv om jeg vet at noen kokte eller stekte bein er sikrere enn andre. RÅ bein er derimot trygt, selv om det har skjedd at ribbein i sjeldne tilfeller har satt seg fast på tvers mellom tennene i overmunnen, slik at man må ta dem ut med fingerene. Ingen katastrofe, men ubehagelig for hunden. Det har også hendt at hunder har knekt de ørsmå fortennene mellom hjørnetennene når de har prøvd seg på lårbein fra gamle dyr, saærlig storfe. Den sjansen tar jeg.

Kyllingvinger bør være rå, og da er de virkelig noe av det beste en hund kan få. Det aller beste er å gi ALT hunden trenger på en gang, og det er ei høne eller kylling med fjær og alt. Da har du virkelig gjort hunden en tjeneste. Upraktisk, javisst, men verdens beste hundefôr!

Grønnsaker fordøyer ikke hunden noe særlig. Skal de ha næringsverdi må de i hvert fall moses fullstending. Hundens fordøyelsesapparat er virkelig ikke i stand til å behandle planteproteiner eller annen næring fra planter. Men det skader ikke. Selv ville jeg ikke brydd meg om å gi grønnsaker. Et vitamin- og mineraltilskudd beregnet for hund gir bedre nytte (om du hovedsaklig gir kjøtt).

Mot fordøyelsesproblemer hos hund er en kombinasjon av melkesyrebakterier (cultura, youghurt, cottage cheese) kombinert med rå, oppmalt vom helt suverent. Tørrfôr er virkelig tungt for mange hundemager, på grunn av aske, plantefibre og store mengder plantestivelse – hvis næringsverdi er lik null, men hvor volumet og konsistensen overbelaster hundemagen. Selv et såkalt «godt» tørrfôr gir betydelig mer avføring enn fôring med den maten hunden er skapt for å spise.

En oppskrift? Det viktigste er at hunden din får kjøtt, innmat, saftige kjøttbein og gjerne fisk. Egg er også utmerket. Fisken kan du koke om du vil, det samme kan være best med egg. Resten gir du rått. Ikke tenk på at hunden må ha ale næringsstoffer den trenger i hvert eneste jafs. Dette er like meningsløst som å hevde at mennesker ikke kan spise et eple fordi epler mangler proteiner. Sannheten er selvfølgelig at balansen oppnås over tid.

Ikke vær redd for å prøve deg fram. Ikke vær redd for å smile tilsynelatende interessert når noen forteller deg at industriferdigmat er det eneste en hund overlever på. De mener det ikke vondt, de som sier slike ting. Kanskje de bare selger tørrfôr selv, kanskje de er påvirket av tørrfôrindustriens ensidige flom av desinformasjon? Gi hunden din naturlig mat om du vil, den kommer til å stortrives med det!

Jan Vidar Dahle