Negative sider ved baklengskjeding

Har lagt inn en tråd på lydighetsforum…lurer på om dere kunne gitt meg en liten tilbakemelding på følgende:

Etter det jeg har forstått, er baklengskjeding av en øvelse, lagt opp slik at hvert moment skal bli en positiv forsterker. Ved å avbryte kjeden, (negativ straff?) viser en hunden at en ikke er fornøyd..den får ikke fullføre kjeden.

Jeg har gjort et forsøk på å baklengskjede fremadsending til ruta i klasse elite: Når hunden løper i ønsket tempo ut til punkt, lar jeg henne som belønning få løpe i ruta. Dersom tempo ut til punktet ikke er bra nok, avbryter jeg, og gjør dette på nytt.

I treningssammenheng har dette fungert veldig bra. Har lagt vekt på at hunden SER ruta, og at den SER punkt. Hunden kjenner øvelsen så godt at den ikke prøver å løpe direkte til ruta.

Derimot, i konkurranse, fikk jeg erfare, at hunden ikke fant ruta, og i steden for å begynne å vifte med armer og bein (ekstrakommandoer) så valgte jeg å bryte, da jeg så at hun var på villspor. Hunden reagerer med å starte hylekor, bjeffer og er tydelig frustrert over å ikke få fortsette.
Dette drar jeg med meg i de neste øvelsene, og hunden er helt uttafor, og fungerer så og si ikke i det hele tatt.
Ønsker tanker og synspunkter fra dere om hva dere tror skjedde her.
Hvordan avbryte på en positiv måte i konkurranser. for å holde motet oppe gjennom de neste øvelsene? Hvordan ´trene´ på dette uten å forsterke det man ikke vil – en øvelse som ikke er god nok?
Jeg fikk iallefall litt å tenke på…

Svar fra Morten Egtvedt

Det du spør om, såvidt jeg oppfatter det, er hvorfor hunden «psyka ut» etter å ha blitt avbrutt på ruta. Jeg kan ikke si nøyaktig hvorfor. På dette punktet i konkurransen har hunden allerede gått flere øvelser uten belønning og er sannsynligvis ganske høyt oppe i «ekstinksjonsbursten». Når du da avbryter hunden «bryter adferden sammen» akkurat som andre adferder når det går for lang tid uten belønning. Hvis du hadde avbrytt hunden på den første øvelsen hadde du kanskje ikke fått den samme reaksjonen. Kanskje hadde da hunden i stedet prøvd hardere i neste øvelse (som jo er det vi håper på når vi avbryter). Men ettersom du allerede var langt ute i programmet kan det ha hatt noe å si. Det er den ene mulige forklaringen.

Nå vet ikke jeg nøyaktig hvordan hunden din har blitt trent, men å «psyke ut» når de blir avbrutt er ganske vanlig hos crossoverhunder, det vil si hunder som tidligere har blitt trent tradisjonelt med innslag av ubehag i treningen. For slike hunder er det ofte veldig aversivt å bli avbrutt ettersom du assosierer dette med ubehag (og ikke bare å gå glipp av en potensiell belønning).

Man ser også av og til en lignende reaksjon hos hunder som kun er trent positivt, men der eieren ikke har vært så flink til å følge «80%-regelen». Hvis hunden under trening ofte opplever å gjøre feil mange ganger etter hverandre (fordi vi ikke nedjusterer kriteriene våre) blir ofte det at vi avbryter et signal om at «akkurat nå har du ikke sjanse til å få belønningen din samme hva du gjør». Dermed gir de opp med en gang i stedet for å prøve hardere neste gang.

Dette er de mulige forklaringene jeg kommer på i farten. Du nevner baklengskjeding i dette, men det tror jeg ikke har noe med saken gjøre. Det som gjør at det blir feil til å begynne med, er at hunden ikke kan delmomentet «finne midten av ruta» godt nok (sannsynligvis hjelpeavhengig, eller momentet er ikke generalisert tilstrekkelig). At den deretter slutter å jobbe særlig bra etter å ha blitt avbrutt kan skyldes noen av tingene jeg nevnte. Alt dette kunne imidlertid like gjerne skjedd om du hadde forlengskjedet øvelsen.

Hvis du vil avbryte på en positiv måte under konkurranser kan du f.eks. bare rope inn hunden med vennlig stemme (uten å si «feil» eller andre ting først). Deretter roser og koser du litt med hunden før du er klar til neste øvelse. På konkurranser er det jo til en viss grad viktigere å sørge for at hunden fungerer bra i resten av konkurransen enn å tenke på den uheldige treningseffekten det har ved å la hunden fortsette etter feil (men bare til en viss grad!). Men hvis det er håp om å berge øvelsen ville jeg nok uansett prøvd det først. Selv om plan A er å kjede øvelsen slik at den fungerer perfekt på første forsøk, bør jo hunden i tillegg lære dirigering slik at du har mulighet til å rette opp ting hvis det er nødvendig. Så får man heller trene mer før neste konkurranse slik at man slipper å basere seg på nødløsninger flere ganger.

Håper dette var svar på spørsmålene dine. Hvis ikke må du gjerne sende inn flere 🙂

Morten Egtvedt