Hei Morten!
Jeg lurer litt på dette med grensesetting. Leste svaret du har gitt før, der du skriver at «Hvis du har lært hunden en grei nei-kommando kan du også bruke den til å stanse hunden i situasjoner der du har bruk for det.»
Hvordan kan jeg lære inn en grei nei-kommando? Skal man si «Nei» med litt streng stemme, eller skal man belønne? (nesten som en mini-innkalling?)
Ser at mange skriver mange forskjellige definisjoner på brannslukking, men hva er det egentlig, og når bruker man det?
Hilsen nysgjerrig valpeeier
Kine
Svar fra Morten Egtvedt
Hei Kine!
Jeg foretrekker å lære inn «nei» som et kontakt/innkallingssignal. Jeg vet det høres rart ut, men det fungerer utmerket i praksis.
Du kan lære det inn på denne måten:
1. Start å trene uten forstyrrelser. Når hunden ser på deg FRIVILLIG sier du «nei», venter 0,5 sekunder og klikker & belønner. Fortsett med dette til du ser at hunden logrer forventningsfullt når du sier nei.
2. Test signalet. Når hunden lukter på noe som bare er passe interessant, eller ser en annen vei – si «nei!» og klikk og belønn når hunden snur seg mot deg.
3. Begynn å bruke det i praksis. Og som med alle andre signaler: bruk det bare når du er rimelig sikker på at hunden vil reagere korrekt på det ved å snu seg og kikke på deg og/eller komme tilbake til deg. Ros/klikk & belønn når hunden snur seg mot deg. Hvis du ikke tror hunden vil reagere på nei, er det bedre å holde kjeft, og i stedet gå og hente hunden – ingen vits i å snakke til veggen og ødelegge signalet. Kjør flere vellykkede repetisjoner, og så vil hunden respondere neste gang du tester nei-signalet i en lignende situasjon.
Så kan man selvfølgelig spørre seg: Er det noen vits i å lære inn et slikt nei-signal, når du like gjerne kunne brukt at annet innkallings/kontaktsignal i samme situasjon? Tja… vi mennesker har forsåvidt mange ord med omtrent samme betydning vi også, uten at vi tar skade av det 🙂
Andre vil spørre seg: Hvis du gir hunden et positivt nei-signal når hunden gjør noe «galt», vil den ikke da bli positivt forsterket for å gjøre ugang. I prinsippet ja, men det krever som regel ganske mange repetisjoner å «shape inn ugang» på denne måten. Og når du ser at du ofte må si nei til hunden i en spesiell situasjon, bør du lære den hva den SKAL gjøre i slike situasjoner (eller finne andre måter å unngå å sette hunden i slike situasjoner) i god tid før det går så langt at den gjør ugang for å få deg til å si nei. Når man har slukket en brann, fjerner man snarest årsaken til at brannen oppstod, slik at det ikke tar fyr igjen.
Den viktigste grunnen til at jeg anbefaler folk å lære inn et positivt nei, er at folk flest sier nei til hundene sine rett som det er uansett, og hvis ihvertfall de tar seg bryet med å lære det inn på denne måten vil det fungere så mye bedre enn et negativt betinget nei. Å positivt forsterke riktig reaksjon på nei-signalet vil også bidra til at det opprettholdes mye bedre enn et vanlig «slutt-med-det-ellers-havner-du-i-trøbbel»- neiet som de fleste hundeeiere baserer seg på.
mvh
Morten Egtvedt
http://www.hundetrening.no