Fikk høre at rovdyr ikke spiser råbein. De spiser kjøttet og gjemmer bena til de er «møre» før de spiser dem.
Skal jeg la bena ligge fremme i uker, før jeg gir dem til hunden?
Må man starte med bein( rå mat fra hunden er valp? Eller kan eldre hunder også starte med ben?
Jeg fikk rå griseføtter som hundene spiste ALT av. Men en hund kastet opp og ble syk av det.
Svar fra Jan Vidar Dahle
Hvis en hund får for mye av noe den ikke er vant til kan den såvisst kaste maten opp igjen. Dette gjelder alt vi gir hundene. Det som er lettest å gi brått og uten tilvenning er oppmalt kjøtt og særlig oppmalt vom (kuas magesekker). Oppmalt kjøtt er veldig skånsomt, og som regel fordøyer hunder dette fra første javs. Rå bein kan man starte med til hunder i alle aldre. Som med all ny mat introduseres bein gradvis og først i små mengder. Mange tenker på saftige kjøttbein til hund som noen svære lårbein fra elg. Husk at små kyllingvinger med kjøtt og skinn er minst like bra.
Hva viltlevende hundedyr spiser har selvfølgelig å gjøre med tilgjengelighet. Ofte spiser de smågnagere, og dem tar de hele. Ulveforsker Runar Næss referer i en artikkel i Canis til undersøkelser av ulvens avføring. Det som viser seg er at ulven i alle fall ikke spiser planteføde eller planterestende i byttedyrets magesekk. Mindre enn to prosent av hva ulven får i seg er slike planterester, og kan mest regnes som «arbeidsuhell» når ulven spiser fettet og huden rundt selve magesekkinnholdet. Ferdigmat, så som boksemat og tørrfôr, inneholder nesten bestandig store mengder plantefôr, for eksempel korn, sukkerbete, mais etc.. Dette er tvilsom mat for hunder, siden fordøyelsen deres ikke greier å nyttiggjøre seg planteføde i noen særlig grad. Hunden mangler kuas e magesekker eller enzymene som bryter ned planteproteiner, og hunden har heller ikke evnen til drøvtygging! Rent praktisk ser du at hunden fordøyer rått kjøtt utrolig godt, mens tørrfôr gir mye mer bløt, lys og luktsterk avføring.
Hunden er naturlig tilpasset å tygge rå bein. Hvis du ikke tror meg skal du titte inn i munnen på den og spørre deg selv hva de kraftige jekslene der inne er til. Å spise noe av beina er viktig for en kjøtteter, for at balansen mellom fosforet i kjøttet og kalsiumen i beina skal bli riktig. Uten kalsium fra rå bein blir kjøttetende hunders beinsubstans svak og myk.
Hvis du vil gi hunden mye kjøtt, og ikke vil gi den bein, kan du i stedet tilsette oppmalt beinmel i en eller annen form. Dette er svært vanlig blant hundekjørere.
Bein som lagres mykner ikke, tvert om blir de hardere av å lagres. At hunder liker lett oppråtnet eller syrnede kjøttbein er det liten tvil om, men det skyldes ikke at beina da blir mykere.
Jan Vidar Dahle