Har lest alle de tidligere svarene dine med stor interesse, og tenkte derfor spørre deg om følgende;
Jeg hadde egentlig bestemt meg for å gå over fra et godt tørrfór jeg bruker nå til NP. Det jeg har av kunnskap og fornuft gir meg mer og mer dårlig samvittighet for å fóre med tørrfór.
Har egentlig mest lyst til å fore på rått kjøtt og bein. Har funnet et fór i sverige som virker veldig bra – Fodax (www.fodax.com). Jeg vurderer nå å fore på dette kombinert med rå bein.
Kan du si litt om forskjellen på rått kjøtt og NP? Vil gjerne også at du går inn på hjemmesiden til Fodax og sjekker næringsinnholdet etc i det foret – hva synes du om det? Er det forresten noen fare for skadelige bakterier i rått fór?
Blir veldig glad for et svar! 🙂
Mvh Merete:-)
Svar fra Jan Vidar Dahle
Norwegian Polar er et ferdigfôr, blant mange. Selv bruker jeg ikke ferdigfôr, og vil på ingen måte reklamere for spesielle merker. Det er jo ingen sak å kjøpe rå vom og andre slakterester, som jo ikke har et merkenavn, men som er enda bedre. Det nevnte fôret består av godt fordøyelige råvarer, altså av kjøtt, først og fremst. Men ingrediensene er kokt. Koking av kjøtt reduserer næringsverdien en del, altså andelen og kvaliteten på proteinene (de essensielle aminosyrene). Det er relativt stor forskjell på hundens avføring ved brukt av kokt kjøtt sammenlignet med rått. Rått kjøtt gir fastere, mørkere og mindre avføring. Rått kjøtt virker også svært gunstig på mange typer fordøyelsesproblemer, noe som ikke er like typisk for oppvarmet mat.
En del råvarer får bedre fordøyelighet av koking når det skal gis til hund. Dette gjelder supre råvarer som egg og delvis fisk, og det gjelder slike ting som tørrfôr lages av og som egentlig er råvarer beregnet på drøvtyggeres helt spesielle fordøyelsesapparat (korn, mais, sukkerroer etc.).
En del av de essensielle aminosyrer (de «gode» og livsviktige proteinene) blir ødelagt omtrent ved 60 varmegrader. I tørrfôr er for øvrig disse aminosyrene bare en ørliten del av innholdet, slik at skaden der ikke kan bli større enn den allerede er. De fleste ingrediensene i tørrfôr har minimal næringsverdi allerede før de blir varmet opp.
Også vitaminer ødelegges av oppvarming.
Når alt dette er sagt må jeg få si at disse forholdene egentlig ikke er like kritiske for hunder med normalt aktivitetsnivå. Da fungerer kokt kjøtt ganske bra, og uansett mye bedre enn noe tørrfôr. Voksne hunder er dessuten tolerante for stor variasjon og mange typer mat. Fordøyelsen deres skiller ut de ingrediensene de ikke trenger, overskudd av kalk for eksempel. Hvis du har lagt merke til avføring etter hund som har spist tørrfôr, så ser du at mengdene er så store at vi kan slå fast at en betydelig del av fôret skilles ut på denne måten. Og på grunn av tørrfôrets uvanlig lave næringsverdi må man kompensere med å gi et fryktelig stort volum.
Dette med hundens fordøyelsessystem burde vi legge merke til. Hunden har et kort tarmsystem, i motsetning til kuas fire magesekker og lange tarmsystem. Hundens mage og tarm mangler dessuten de enzymene som må til for å bryte ned plantefôr. Og har du lagt merke til begynnelsen av hundens fordøyelsessystem, nemlig munnen. Den har et tannsystem og et svelg meget ulikt planteeteres. Ja, forskjellen er så stor at du ikke skal ha gitt tørrfôr lenge før tennene gulner og tannsteinen legger seg. Hvis vi hadde fulgt med videre nedover i fordøyelsessystemet ville vi sett at også det øvrige blir skadd av tørrfôr. Magesekken mister elasisiteten av de alt for volumiøse og uhåndterlige porsjonene med tørrfôr, bare spør hundeeiere som har mistet sin firbeinte etter mage-/tarmdreining. Jeg kan si mye mer om dette, men skal heller bare konkludere med at hvis hundens tenner ikke er skinnende hvite er det noe alvorlig galt med fôret! Hunder som får rå kjøttben har kritthvite tenner langt oppi årene, akkurat som ville rovdyr.
En fordel med rå innmat, saftige kjøttbein, kjøtt- og slakterester er at man i visse tilfeller kan skaffe disse tingene billig. Og da er ikke valget vanskelig!
Du nevner en annen merkevare, et svensk hundefôr. Dette kjenner jeg ikke til.
Jan Vidar Dahle