Ny hund!

Hei! Takk for en veldig fin side hvor det går ann å få hjelp til det meste man lurer på.
Jeg har ei to år gammel Berner Sennenhund tispe, jeg har nå i det siste begynnt å tenke på å annskaffe en hund til (av samme rase). Da kunne jeg godt tent meg en hannhund. Det jeg lurer på om du kunne hjelpe meg med var hvordan det går under løpetiden? Vil du i såfall anbefalle sterilisering av tisp, og er det i så fall lovlig?
Jeg kunne godt tenkt meg å evt. Bruke den nye hunden i avl siden tispa mi ikke er rasetypisk, og derfor ikke er godkjent til avl.
Håper du kan svare meg. Hilsen Therese

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei Therese
Det er mange som har hannhund og tispe sammen. Kjønnsdrifta hos hannhunden varierer fra individ til individ, og fra rase til rase. Jeg har ikke hørt at berner sennen har spesielt utviklet kjønnsdrift. Hvis du skaffer deg en hann kan du holde hannen og tispa adskilt på hvert sitt rom/ i bur de ca 9 dagene to ganger i året at tispa er befruktningsdyktig. Eller du kan gi tispa hormonbehandling for å unngå løpetid (endel uønskede mulige skadevirkninger). Eller du kan få tispa sterilisert. Etter norsk dyrevernslov skal det særskilte grunner til å gjøre det. Jeg synes du skaffer deg hund nr to først og ser hvor stort problemet blir før du bestemmer deg i samråd med dyrlegen din for hva du bør gjøre.
Mvh Marit Brevik