ny valp i huset

Hei!
Vi har fått oss fantastisk norfolk terrier. Han er 8 uker gammel nå og kom til oss når han var 7 uker.
Vi har hilst på en del store trygge hunder og det har gått veldig bra.
Det vi lurer på om han kan leke med en annen valp (eller ungdom) som er 5 mnd gammel mops. Hun er veldig livlig og brå. Vi prøvde å la de hilse på hverandre i går, men hun skremte ham ganske mye… Til slutt sovnet han bare i buret sitt… Han er ellers veldig trygg og ganske tøff når han hilser på store (voksne) hunder. Burde vi vente med å leke med yngre hunder… Han skal på valpekurs om en mnd, og vi lærer sikkert masse da, men bare lurer på hva vi skal gjøre frem til da…
Også var det med soving…
Tror vi har startet feil, med å bytte på å sove på sofaen v siden av buret, da han får lov å være på sofaen ellers… Skal vi ha buret v siden av sengen, på soveromet i stedet, da han ikke har sovet i sengen vår enda, og kan vi da ha buret i stuen, eller på kjøkkenet på dagtid? Og skal man virkelig overhøre pipingen på natten? Kan han ha blitt trygg nok på oss og hjemmet i løpet av en natt?
Ellers så tror jeg vi har det veldig godt sammen og lærer oss sakte og sikkert å bli kjent med hverandre.
He, he, du skjønner sikkert at vi er uerfarne hundeeiere, men vi digger ham, uten tvil…
På forhond takk for sværet og veldig fine og lærerike sider.
Hilsen Natasha!

Svar fra Runar Næss

Hei Natasha

Gratulere med ny valp :o)
En 5 mnd gammel mops burde ikke være noe problem, så jeg ville gi ham sjansen til å være sammen med henne, men i korte perioder av gangen. Ikke la dem gire seg opp for mye/lenge. Han trenger å trene på omgang med andre hunder – også de som er voldsomme, men han trenger ikke lære å være voldsom selv. Så når leken blir for «tøff» går du inn å distraherer bort «mopsy», og lar din valp få litt fred. Velger han da å gå og legge seg, så er leken over og han må få hvile. Denne treningen vil gjøre at møtet med alle valpene på valpekurset ikke blir så stor overgang. Så fortsett med korte møter med så mange stødige hunder som mulig – og lykke til på valpekurset. Du gjør en veldig bra jobb høres det ut som, både hjemme og ved å gå på valpekurs :o)

>Kan han ha blitt trygg nok på oss og hjemmet i løpet av en natt?

Det tar minimum en uke for en valp å tilpasse seg sitt nye hjem, så det har du kanskje begynt å merke nå. Ganske riktig som du sier, så blir det litt feil å la valpen ligge på sofaen på dagtid for så å legge den i buret og du på sofaen om natten. Enten må du ligge på gulvet ved siden av buret (den første uken), eller så må buret stå inntil sengen din så du kan ha en hånd inn i buret (uke 2). Og helst bør ikke valpen være i sofaen i det hele tatt – nå. DU bør bruke mer tid på gulvet i stedet, slik at valpen lærer seg at den hører hjemme på gulvet – og i buret sitt. Det er nemlig ikke sikkert du vil ha en voksen hund i sofaen hele tiden, og da blir det bare vanskelig for hunden din å forstå/akseptere at den ikke får ligge i sofaen, når den har gjort det i hele valpetiden. Dette kan skape unødige konflikter. Med en valp må du alltid tenke: «Vil jeg at hunden min skal gjøre dette når den er voksen?»
Hvis svaret er «Ja», så er alt OK. Hvis svaret er «Nei», så må den ikke få gjøre det når den er valp heller. DET er en regel som kan spare deg for masse unødige jobb og potensielle problemer senere.

Lykke til med valpekurset.
Og hvis du er fornøyd med valpekurset der du går, så ikke glem å melde deg på neste kurs med en gang. Treningen stopper ikke før hunden din er godt voksen og den perfekte hund – for deg ;))

Mvh,
Runar