Har ei schæfertispe som har gått på kortison i 2,5 år… Forholdsvis stor dose på det værste. 40 mg annen hver dag. hvordan utarter det seg da hunden evnt får nyresvikt pga dette? Hører at de ikke lenger klarer å holde på mat, at de tisser og bæsjer på seg… Er dette tilfelle? Tispa mi har nå to ganger gjort fra seg på gulvet inne. Den første gangen var vi borte, og fant det ikke før siden, men siste gangen var nå for 15 min siden. Hun sa ikke fra! Har aldri gjort noe slik før, selv da hun var valp og slet med diare som lietn valp. Hun har alltid sagt fra, og klart å holde seg. Er det nyrene/levren som svikter?
Tok blodprøve av henne for ca 5 mnd siden, og da var det veldig lite, men utslag på lever og nyrer. Veterinæren sa det var ingenting å bry seg om. Har nå begynt å fore noe med kjøtt og vom samt ris/pasta/grønnsaker. Er det fordi hun ikke tåler dette hun blir dårlig???
hun er jo bare 3,5 år, jeg vil ikke miste henne enda…… Håper dere kan gi meg noen hint. Skal til homeopat på tirsdag for å prøve alternativ medisin for allergien…Kommer til å ta en ny blodprøve, hvis dere ikke kan gi meg noe svar.
Nyresvikt????
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Jeg tror det er mer sannsynlig at fordøyelsesproblemene til hunden din skyldes foring og ikke kortisonbehandlingen. Kjøtt og vom er kraftig kost, og selv med tilvenning kan slik kost gi diare hos enkelte. Hva gjelder langtidsbehandling med kortisonpreparater er dette noe vi så langt det er mulig prøver å unngå. Dette fordi kortisonbehandling over tid er forbundet med bivirkninger. Kortison har en effekt på nesten hver eneste celle i kroppen, bl.a økes kroppens forbrenning og kortisonet påvirker dyrets generelle hormonstatus. I enkelthet kan vi si at kortisonet sliter på indre organer, da belastningen på disse øker. Når det gjelder nyre- og leversvikt, må bildet nyanseres noe. Leveren må jobbe ekstra når hunden står på kortison bla med håndtering av fettstoffer og proteiner. Økt aktivitet i leveren gjør at leververdiene på kortisonhunder går opp. Leversvikt får hunden først om leveren skulle bli så utslitt at den ikke klarer å ivareta funksjonene sine. En slik organsvikt vil de færreste få før etter meget lang tids bruk av kortisonstoffer. Når det gjelder nyrene, øker belastningen også på disse ved kortisonbruk. Utskillelse av avfallstoffer og en større mengde væske (hunder på kortison produserer mer urin) kan på lang sikt slite på nyrene. Jeg anbefaler at du regelmessig følger opp hundens lever og nyreverdier dersom den må stå på kortisonbehandling gjennom et helt liv. Når det gjelder behandling av allergi vil jeg nevne at det finnes flere medisinske preparater som ikke inneholder kortisonstoffer, men som kan redusere allergisymptomer. I tillegg nyter allergihunder med hudlidelser godt av spesialforing og supplering med fettstoffer i maten (omega 3 og omega 6). Allergi kan også forsøkes kurert eller vesentlig bedret gjennom hyposensibilisering. Ta kontakt med veterinæren din for mer informasjon om dette.
Avslutningsvis vil jeg nevne at det finnes gode preparater (deriblant melkesyrepasta og kosttilskudd) og skånkostfor som med fordel kan brukes til hunder med diare og fordøyelsesproblemer.
Med hilsen veterinær Karin Bloch-Hansen, Dyret i sentrum, Narvik