Opptrening etter korsbånd skade.

Jeg har en 3 år gammel Rottweiler som i lengre tid har hatt problemer med korsbåndet i begge knærne bak. For fire uker siden ble han operert i det ene kneet, korsbåndet var ikke av, men ganske «råttent» og ubruklig. Det ble fjernet og satt inn en midlertidig erstattning i form av nylon-tråd. Han går svært godt på benet nå, og vi trener han litt i løssnøen i skritt + går en del med han. Vi har desverre ikke noe lett tilgang på svømmetrening utenom sommerstid. I og med at han har slitt med knærne lenge, har han så godt som ingen muskler i bakparten. Mitt spørsmål er:
Er det noe fòr eller tilskudd som kan brukes for å stimulere muskelbygging mest mulig?

Er veldig glad for svar

Rottis-eier.

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei Rottis-eier!

For å hjelpe til å bygge muskler, er det viktig at hunden får nok proteiner av høy kvalitet. Kjøtt, fisk og egg har slike proteiner. Du kan også snakke med din veterinær for å få råd om et diettfôr som har mye proteiner som kan være en god hjelp.

Det er flott at du lar hunden gå mye i skritt, da bruker han kroppen riktig. Det er mange andre øvelser du kan og bør gjøre i tillegg, både for å bygge de store musklene i bakparten, og for å bygge opp de små stabiliserende musklene rundt kneleddene! Jeg anbefaler at du tar med hunden til en dyreklinikk der de har kompetanse innen rehabilitering (kanskje der han ble operert?) og får hjelp til å lage et treningsopplegg som inneholder alle nødvendige elementer!

For at hunden skal bruke kroppen riktig, er det også svært viktig at den ikke har smerter! Har den vondt i kneet, eller fått sekundære belastninger andre steder i kroppen, vil den automatisk avlaste for at det skal være minst mulig vondt, og treningen blir mye mindre effektiv, og kan i verste fall føre til ytterligere avlastning og belastningsskader!

Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no