Overtatt 16 mnd rottweiler

Som er veldig dominant, ovenfor både mennesker og andre hunder.. Hva gjør du når du vet at det ikke skal veldig mye til før han tipper over og blir virkelig skarp- når han har et stort vokterinnstinkt, og har knurret både til deg og andre mennesker? Hva gjør du når hunden rett og slett utfordrer deg?? Det hjelper ikke å snu ryggen til hvis hunden da begynner å ri/glefser deg i nakken…

Jeg spør fordi vi akkurat har kjøpt klikkertrening for din hund, og jeg satt og diskuterte den sammen med en venninne som har overtatt en rottweiler på 16 mnd. Han er flott og snill, men dominant og utfordrende, både ovenfor mennesker og dyr. Ja- såklart du klikker og belønner når hunden oppfører seg fint, men hva gjør du den dagen han «utfordrer» deg, knurrer og går på? Hva gjør du når du snur ryggen til og går, men hunden følger etter, hopper opp og prøver å ri eller napper etter armen din? Eller når han knurrer på deg?

Svar fra Morten Egtvedt

Jo, hvis en rottweiler rir på meg så bare venter jeg til den er ferdig, og klikker og belønner når den går ned. Neida, jeg bare tuller :-)))

Det er vanskelig å gi noe konkret svar på spørsmålet ditt uten å ha sett hunden først. Generelt kan jeg si at en god start er å finne ut hvilke situasjoner hunden knurrer eller «utfordrer» deg i, og så for en periode prøve å unngå disse situasjonene (hver gang dette skjer, vil det som regel bli verre).

I tillegg til at du unngår konfrontasjonene, skal du trene, trene og atter trene!! Bruk gjerne klikkertrening og lær inn de fleste øvelsene du kan lese om i «Klikkertrening for din hund». Ta også alltid med deg belønning når du er ute på tur, og klikk og belønn for all god oppførsel.

Kjør gjerne mye håndteringstrening med slike hunder. Lær hunden å bli håndtert litt «røfft» over hele kroppen (start forsiktig, og klikk og belønn hver gang du håndterer han uten protester – kjør gradvis mer håndtering for hvert klikk). Du bør også kjøre slik håndteringstrening med andre enn deg selv også. Første skritt er at hunden går bort til en annen person og får klikk og godbit. Så kan personen berøre hunden forsiktig på siden av kroppen, og klikke og belønne i det samme. Hvis det går bra kan personen gradvis håndtere hunden mer og mer. Start på nytt for hver nye person til du er sikker på at det går greit. Du sier ikke noe om hvilke situasjoner hunden har knurret til andre personer (dette er ganske viktig). Også her gjelder det å unngå slike situasjoner til hunden har blitt trent endel på å hilse pent på fremmede personer.

Når det gjelder truende oppførsel mot mennesker har jeg personlig en veldig lav toleranse for dette. Mange ganger kan man ganske enkelt fjerne begynnende problemer med litt fornuftig trening, og da er det jo greit. Men hvis hunden fortsetter å oppføre seg truende mot andre mennesker, bør dere ikke ha for stor tålmodighet med hunden. Vi kan rett og slett ikke ha slike hunder ute i samfunnet (og det er jo nok av normale, greie hunder som trenger et godt hjem…).

Etterhvert som hunden lærer mer og mer, tror jeg slike konfrontasjoner som du snakker om blir sjeldnere. Min erfaring er at slike konfrontasjoner som regel oppstår når man prøver å trene hunder på en litt hardere måte. For å si det litt enkelt, kan man si at hvis du trener rottweilere med positiv forsterkning blir de ikke bare lydige – de blir snillere også. Jeg kjenner ingen godt klikkertrente hunder som går rundt og utfordrer eierne sine – hvorfor skulle de gjøre det…?. Hvis du derimot trener en rottweiler med harde metoder, vil mange rottweilere svare med både det ene og det andre. Mang en rottweilereier har prøvd å oppdra valpen hardt (det går bra så lenge rottweileren er under 20 kg, men når den passerer 45 kg blir den omplassert…). Jeg vet ikke om din venninne kjenner til hvordan hunden har blitt behandlet før, men hundens oppførsel er i høy grad resultat av erfaring. Hvis hunden har blitt behandlet hardt før, vil det ta litt tid å «konvertere» den med positiv trening.

Når det gjelder forholdet til andre hunder tror jeg du rett og slett bare må være litt realistisk. Du har en rottweiler hannhund som sannsynligvis ikke er spesielt godt sosialisert med andre hunder fra den var valp. Å forvente at den skal gå greit sammen med alle andre hunder (ihvertfall andre hannhunder) er sannsynligvis urealistisk (eller kanskje ikke – jeg har som sagt ikke sett hunden din). Ofte må man derfor bare holde slike hunder i bånd eller under kontroll når det er andre hunder i nærheten, og heller nøye seg med å lære dem å oppføre seg pent i bånd når den ser andre hunder. Så kan den kanskje være løs sammen med noen tisper eller hunder den kjenner godt.

Tilbake til riingen, bare så jeg er sikker på at dere skjønte den første spøken… En enkel og grei metode når hunden hopper opp eller prøver å ri, er å ta tak i halsbåndet til hunden og holde hunden nede med strak arm slik at den må stå med alle fire beina i bakken (hold armen strak, så kan du holde en sterk hund uten å bruke all verden med krefter). IKKE kjeft eller vær sint, bare hold hunden nede i halsbåndet, og se gjerne bort for ikke å provosere hunden. Idet du kjenner at hunden slutter å kjempe imot, kan du rose og slippe en godbit eller tre på bakken foran den. Hvis hunden prøver seg igjen rett etterpå, gjentar du bare den samme behandlingen. Idet hunden ikke lenger prøver å ri kan du finne en annen adferd å belønne – belønn den for å gå pent i bånd, for å se på deg, for å sitte eller hva som helst. Hvis du gjennomfører dette konsekvent vil de fleste hunder veldig snart slutte med riingen (ihvertfall på deg :-). Hvis du ikke vil ta hunden i halsbåndet, kan du også stå på båndet dens, hvis den er koplet.

Det kan være greit å tørrtrene litt på akkurat dette FØR du trenger det på alvor. Når hunden er glad og fornøyd kan du ta tak i halsbåndet og holde det med strak arm. Etter et par sekunder sier du «bra» og slipper en godbit ned på bakken foran hunden. Hvis hunden er vant til å bli håndtert på denne måten på forhånd er det mindre sjanse for at du blir bitt når du bruker metoden når den prøver å ri. HVIS du skulle bli bitt når du kjører denne metoden, har du et problem som jeg ikke vil svare på over internett…

For å oppsummere: legg mest vekt på innlæring av nye adferder og å unngå konfrontasjoner. Ofte forsvinner problemer av seg selv bare hunden lærer nok nye ting. Hvis du fortsatt får problemer bør du søke hjelp hos en god instruktør. Lykke til!

Morten Egtvedt