Hei!
Jeg har en rase der patella er et problem. Et av de største problemene er vel at folk ikke snakker om det, og dermed får en høre ting gjennom rykter. En vet derfor ikke hva som stemmer og ikke.
Jeg er nå iferd med å snuse på avlshanner til min tispe og lurer på hva jeg skal gjøre for å unngå dette.
Jeg har sett at man på svenske hunder har skrevet at hundene er patella testet. Hvordan utføres en slik test? Hvordan nedarves egentlig patella?
En fortalte meg at hvis en hadde en hund fra et kull med individer med patella, men at ens egen hund ikke hadde det var det ikke farlig å avla på denne hunden. Derimot var det farlig å avle videre på dens mor eller far som hadde gitt patella. Denne teorien hørtes noe underlig ut. De andre kullsøskenen kan vel være bærere og dra det videre med seg om den blir parret med en annen bærer eller?
Veldig takknemlig for svar
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei!
Patella = kneskålen
Patella luksasjon = en kneskål som flytter seg ut av furen sin, enten utover eller innover.
Det er flere raser som har patellaluksasjon som et arvelig problem. Det er mest sannsynlig en polygen egenskap, den styres altså av flere gener. Om hunden får lidelsen, og i hvor alvorlig grad den får den, vil da forenklet sagt avhenge av hvor mange gener hunden får for lidelsen.
Det er flere faktorer som bidrar, det er utformingen av knoklene som danner furen som kneskålen er i, og det er utformingen av leddbåndene som kneskålen er festet i, og vinklene mellom knoklene i benet.
Når man sjekker om hunden har patellaluksasjon, og i hvilken grad den har det, undersøker veterinære hunden med hendene og kjenner på forholdene. Graderingen skjer etter en skala. Du finner mye og nyttig informasjon om lidelsen her: http://www.offa.org/patluxinfo.html
Avlsrestriksjoner vil påvirkes av frekvensen av lidelsen i rasen, men hovedregelen er at de beste individene (de som er friskest selv) og de som har best avkomsstatistikk (som har lavere frekvens enn rasen som helhet) er de som skal brukes i avl. En hund som selv har patellaluksasjon er absolutt ikke en bedre avlshund enn sin friske mor eller far.
Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no
A