Positiv eller negativ forsterkning ?

Jeg har en spretten ung hannhund på 19 mnd. Har brukt klikker siden han kom i hus, og har også vært på kurs hos dere. Er ikke kommet så langt i treningen, men vi har det morsomt.
Mitt problem er egentlig alle rådene jeg får fra andre hundefolk. Er det slik at jeg må FORLANGE at hunden min SKAL gjøre det jeg ber om ? Flere har sagt til meg at : «Ta og rist han, vis at du er sjef !», jeg blir litt usikker for de som sier det er kommet lenger enn meg i treningen, og jeg lurer på om dette av og til kan være det som må til. Er jeg for «snill» med hunden min når jeg ikke irettesetter han når han gjør feil? Tar det lengre tid å få frem resultater ved bruk av kun positiv forsterkning ?

Svar fra Morten Egtvedt

Det er grovt sett to måter å dressere hunder. Du kan lære den å jobbe for noe den har lyst på (godbit, ball, andre ting den liker) eller du kan lære den å gjøre ting for å unngå ting den ikke liker (kjeft, risting, rykk i bånd osv). Du kan selvfølgelig også kombinere de to tilnærmingsmåtene, slik de fleste gjør. Begge deler fungerer. De du får råd av har sier derfor ikke «feil» når de gir deg slike råd. Det er imidertid feil hvis de sier at du MÅ ta hunden for å få den til å gjøre noe. Det må du aldri. Du kan bestanding løse et problem på (minst) to måter.

Når du får beskjed om å vise hvem som er sjefen, at du skal forlange ting osv er rådene nesten alltid basert på negativ forsterkning. Og dette funker. Alle hunder kan lære seg å gjøre noe for å unngå ubehag. Grunnen til at dette likevel er en utdøende framgangsmåte i hundetrening er at flere og flere innser ulempene som følger med på kjøpet. Hunden blir ofte redd for eieren. Hunden vil ofte prøve å unngå hele treningssituasjonen. Hunden kan utvikle aggresjon eller den kan rett og slett bli passiv og initiativløs. Bivirkningene vil være større på noen hunder enn andre (noen hunderaser tåler det spesielt dårlig), og det er selvfølgelig også avgjørende hvor hardt hunden blir behandlet.

Positiv forsterkning vil nesten alltid gi bedre resultater såfremt treneren greier å belønne med bra timing, belønningen er av god nok kvalitet (i hundens øyne) og man legger opp treningen skritt for skritt tilpasset hunden. Det er viktig å holde fokus på hva man ønsker at hunden SKAL gjøre i stedet for hva den IKKE skal gjøre. Du må være flink til å finne delmål som hunden greier å henge med på. Hvis målet ditt er at hunden din skal kunne følge med deg selv om det er andre hunder i nærheten, kan første delmål være at hunden skal se på deg i 5 sekunder uavbrutt hjemme på kjøkkengulvet. Deretter 10 og 20 sekunder. Så går du ut i hagen osv. Første gang du trener sammen med andre hunder bør du starte kanskje 50 meter unna (eller så langt at hunden din greier å se på deg for å få belønningen sin). Flytt deg nærmere etterhvert som hunden blir bedre. Kanskje du kommer deg inn på 30 meter den første dagen. Neste uke er du inne på 10 meter. Uka etter der igjen? Det kommer an på deg og hunden. GRADVIS er stikkordet. Tenk hele tiden på hvordan du kan legge opp en trinnvis progresjon i treningen. Hvis hunden ikke greier det du ber den om må du finne et enklere trinn å trene på. Når hunden behersker dette går du et skritt videre.

Planlegg gjerne treningen din på forhånd. Ikke begynn å tenk på hva du skal gjøre først når du har tatt hunden ut av bilen. Husk også at det er forskjell på å løse akutte situasjoner og god planlagt trening. Man kan selvfølgelig stoppe hunden i å gjøre ting du ikke vil den skal gjøre der og da (man kan stoppe den vennlig og bestemt uten å riste eller skremme den på andre måter). Når du har gjort dette skal du begynne å tenke hvordan du kan få den til å gjøre som du vil slik at du ikke trenger å stanse den neste gang.

Om det tar lengre tid når man hovedsaklig bruker positiv forsterkning? Er ikke noe fasitsvar på det. Det kommer an på hvor mye du trener, hvor presis du er til å belønne og hvor glad hunden din er i det du bruker som belønning. Hvis du har det morsomt sammen med hunden din er det mye som tyder på at du er på rett vei. Resultatene vil sansynligvis komme etterhvert og hunden din vil bli eldre og greiere og ha med å gjøre. Ikke la noen tvinge deg til å gjøre ting du ikke vil med hunden din selv om de har kommet lengre enn deg.

Man kan ikke være «for snill» mot hunden sin. Derimot kan man være for upresis, legge opp treningen i for store steg eller bruke for dårlig belønning. Tenk etter hvor du kan forbedre treningen din, så kommer resultatene etterhvert.