"Rapptuss"

Hei! Jeg bare lurer på en liten ting: Hva er det egentlig som skjer med hunden når den får en såkalt «tussebye» ? Vet du hva jeg mener? Når hunden plutselig begynner å løpe vilt gjennom hele stuen, rundt bordet, fram og tilbake, legger seg ned (som en gjeterhund) reiser seg og løper igjen..!! Hundene pleier å ha halen mellom beina og løpe med bakbeina godt «under» seg. Vår hund pleier å få det etter den har badet eller kommet hjem fra en lang tur!

Takk for svar på forhånd 😉

Svar fra Runar Næss

«Tussebye» – «rapptuss» – «fnatt» – jo takk, den kjenner jeg godt ;))

Jeg skal ikke påstå jeg vet hva som foregår inni hundens hode, men dette er gjerne en overslagshandling etter en overstimulering. Kall det gjerne overskuddsenergi som må ut. Enkelt kan man si at hunder flest, særlig valper og unghunder, har mye energi som ikke blir brukt. Når det så skjer noe «uvanlig» eller stimulerende frigjøres denne energien i et «totalt ustrukturert» mønster – i mangel på noe mer konkret å bruke energien til. I naturlig tilstand ville energien vært brukt til å løpe fra farer eller etter byttedyr osv., men i stedet blir det å lage racerbane av salongen 😉

Den lave bakparten, «fintene» og hele signalspråket ligner ofte på at hunden simulerer (i hodet sitt) å bli jaget av en annen hund i flokken (jaktlek). Hvis det er praktisk tar jeg ofte initiativ til nettopp å leke litt jaktlek med hunden når dette skjer, for å få tømt denne energien skikkelig. Det er da viktig at DU løper etter hunden, ikke omvendt. Det er den ranghøye av de to som jager den lavere – sjelden omvendt. I så fall bare noen få sekunder – for å raskt snu tilbake.

Jeg i hvertfall trøste deg med at dette er en ganske normal atferd for en hund – og at det blir mindre med årene.

Have Fun 😉

Mvh,
Runar