Redningshund

Hei!
Jeg har lenge hatt lyst til å melde meg inn i NRH, men foreløpig har jeg ikke stor nok hund ;-))
Jeg har tidligere trent en del bruks og har løpt orientering sjøl samt vært med i hjelpekorps, så jeg tror både jeg og min fremtidige hund kan bli nyttige for organisasjonen.

For litt siden snakket jeg med noen i NRH, og de var veldig positive. Helt til jeg sa at jeg har lyst å kjøpe dobermann og trene opp til redningshund.
Skal ikke gjengi alt som ble sagt her, men jeg satt igjen med et inntrykk av at rasen ikke er verdt en halv sur sild. Flere jeg har blitt kjent med i bruks- og lydihetsmiljøer har trent dobermann, og det har vært kjempegode hunder.
For meg er det ikke noe alternativ til rase, vi har hatt dobermann i familien før, og det er «min» type hund. Spørsmålet mitt er vel egentlig om det ikke er noen godkjente dobermann i NRH (skjønner jo at vintertrening kanskje ikke er det store med en så tynnpelset hund), eller noen som trener dobermann? Har du sett rasen i trening?
Mitt neste spørsmål er om du har noen generelle tips til når jeg får valpen? Begynner dere fra de er små, hva er lurt å begynne med (spor kontra rundering og felt)? Er det spesielle ting jeg må ta hensyn til i valpetiden mtp fremtidig trening til redningshund?
Alle tips mottas med takk!

Svar fra Ulf Boger

Hei

Hyggelig med folk som er motiverte, det er alltid et godt utgangspunkt.
For å besvare rasespørsmålet ditt først. Det er ingenting i veien for å bruke dobermann i redningssammenheng. Største ulempen har du allerede påpekt, dårlig pels for vinterforhold, men det går det an å ta forholdsregler mot. Husk imidlertid at selv om du bare godkjenner ettersøk kan du bli kalt ut hele året og det kan være kaldt. Folks fordommer mot rasen henger nok i første rekke sammen med gamle myter og at den ikke er den mest brukte brukshunden. Det bør fortelle deg at du bør være selektiv når du velger valp, være sikker på at foreldrene er sosiale stødige hunder, særlig tispa, og gjerne teste valpen før du plukker din hund. (Noe du kanskje alt har gjort etter innledningen på spørsmålet ditt å dømme).
Min egen erfering med rasen er at jeg trener sammen med ei som har to eksemplarer, i tillegg til at jeg har hatt kursdeltagere med dobermann. Begge de to nevnte er B-godkjent og den ene var oppe til A i sommer. Der strøyk de desverre mest på grunn av prøvenerver på søksøvelsene, men ukas arbeid var bestått. Etter mitt syn er rasen like forskjellig som andre raser. De individene som er gode er gjerne veldig gode mens de som er mindre gode ikke er særlig brukende i det hele tatt. Styrken til rasen er i første rekke en enorm løpskapasitet. Får du parret den med lyst til å finne folk kommer du langt.
Det er og har vært flere godkjente dobermenn i organisasjonen, både som ettersøkshunder og som lavinehunder, så historien taler også til fordel for rasen.
Noen generelle tips til slutt. Begynn tidlig. Jo tidligere jo bedre etter mitt syn, men du må være nøye med å tilpasse oppgavene til hundens fysiske og psykiske alder. Selv foretrekker jeg å lære hunden å finne folk på overvær først, forutsatt at den synes folk er interessante. Deretter begynner jeg med å systematisere søket. Når det er etablert begynner jeg med sporet. Der er det like mange teorier som det er sporhunder. Jeg har som utgangspunkt at vi skal jobbe praktisk. Jeg er derfor mer opptatt av at hunden kommer seg gjennom sporet og finner alle gjenstander enn av hvordan den kommer seg gjennom sporet. Din oppgave som hundefører er derfor å lære deg hvordan din hund går spor og motivere den for å finne frem på den måten uansett lengde eller alder eller andre forstyrrelser. Her er det mange som er uenige med meg, men jeg har trent opp et par gode sporhunder så noe riktig må jeg gjøre. Hvis du mot formodning har en hund som i utgangspunktet er veldig lite interessert i spor kan det være en fordel å etablere den atferden før du begynner med runderingen men de fleste hunder har det ikke slik.

Er det noe mer er det bare å ta kontakt, enten pr telefon eller pr mail.

ha et godt nytt år med fremgang både i spor og rundering.

Ulf