rester fra slakter

Hei igjen
nytt spørsmål om foring. Vi er jo nye hundeeiere og er litt usikre på foring. Har lest tidligere spørsmål om foring med kjøtt, og vil gjerne prøve dette da vi ikke er helt fornøyde med tørrfor. Men vi er litt usikre på hvordan kjøtt som er bra.I dag fikk vi en sekk med rester fra slakteren. Pleier kvaliteten på slikt kjøtt å være bra nok? Hva med fett? Er det noe spesielt vi bør be om? Noe som bør fjernes? Om det ikke pleier å holde med rester, hva da?
Takker for svar og for et sted å kunne stille «dumme» spørsmål.

Svar fra Jan Vidar Dahle

Ingen oppriktige spørsmål er dumme, så takk for henvendelsen!

Det spesielle med kjøtt som mat til hunder er at de har et fordøyelsessystem som er laget for nettopp slik mat. Se på tennene, så forstår du at dette ikke er drøvtyggere og planteetere(tørrfôr inneholder som regel mest korn og annen stivelse). Tennene er bare begynnelsen. I andre enden har hunder analsekkjertler som vanligvis bare tømmes naturlig om de stimuleres med hardere avføring fra rå bein. Mange hunder får betennelser i disse kjertlene om de ikke får jevnlig tilgang på rå bein. Skadene av tørrfôr begynner altså i munnen, og går så videre hele veien til bakenden. Langtidsvirkningene av å fôre ensidig med plantebasert, sterkt og langvarig oppvarmet mat (tørrfôr) kan være årsak til de mange allergi- og krefttilfellene hos dagens hunder (selv om usunn «raseavl» nok må ta størstedelen av skylda). Det jeg sier nå er ikke pensum på veterinærhøyskolen, mange veterinærer kjenner faktisk ikke til problemstillingen og de kjenner i noen tilfeller heller ikke til de mange og omfattende studiene som viser forbedrede blodverdier ved fôring overveiende med rødt kjøtt. Hundens tarmtotter, magesyre og selve lengden på fordøyelsessystemet er en uhyre finrettet mekanisme utviklet for å gjøre seg nytte av animalske matkilder. Plantefôr har hunder mindre forutsetninger for å holde seg sunne av, særlig plantefôr av aller simpleste kvalitet (tørrfôr).

Kjøtt som ikke er oppvarmet inneholder mange aminosyrer (proteiner) som hunder egentlig er helt avhengig av. Kortidsvirkningene av en kjøttbasert diett er at hundene bygger opp muskulaturen på en helt annen måte enn med tørrfôr og at hemoblobinnivået bedres. Hundene blir så mye, mye sterkere og mer utholdende av kjøtt, rett og slett.

Av kjøtt, innmat, fisk, egg og slakterester er alt bra. Noe må hunden vennes til over noen dager, mens andre ting fordøyes bra fra første stund. Dette varierer fra hund til hund, etter hva de er vant med fra før. Prøv deg fram. Kjøttet bør tilsettes to ting, kalsium og litt stivelse og fiber. Kalsium får hunden fra rå, kjøttfulle bein eller ved at du kjøper kalsium i pulverform. Stivelse og fiber kan hunden få fra tørrfôr eller kokt ris.

Ellers er det mange flotte ingredienser som er sunt og bra for hunder. Å tilsette litt ølgjær er bra. Litt rå lever noen ganger i uka er svært bra. En spiseskje eller to med matolje dagen er også fint.

Vennlig hilsen
Jan Vidar Dahle