Hej Morten og Cecilie
Mit spørgsmål er meget kort – nok ikke enkelt 🙂
Hvordan starter man indlæringen af rondering op ved hjælp af klikker???
Lidt i forlængelse vil jeg også gerne høre om, hvordan man bruger klikkeren i feltsøg – hvordan deler man øvelsen op i små momenter, som man kan forstærke???
Jeg er ikke så velbevandret i disse brugs-øvelser, men til gengæld habil med klikkeren. Jeg trænger til noget fornyelse i min træning – derfor alle disse spg.
KH
Søs
Svar fra Morten Egtvedt
Hei Søs!
Hvordan du starter runderingsinnlæringen ved hjelp av klikker har jeg faktisk ikke noe godt svar på. Jeg vet faktisk ikke om jeg vil anbefale det engang hvis du med rundering tenker på selve søket. Det er imidlertid mange delmomenter i runderingen der du kan bruke klikkeren. Min hund har halsmelding og jeg bruker å utstyre alle figuranter med en klikker slik at de kan klikke i det samme han setter seg og halser fint på passe avstand. Hvis du har bringkobbelmelding kan du lære inn selve apporteringen med klikkeren. Jeg forsterker også av og til med klikk + belønning når hunden kommer på innkalling under runderingen.
På selve søket ser jeg ikke helt vitsen med å bruke klikkeren. Lukten av figuranten er en presis nok sekundærforsterker og selve leken med figuranten er det man skal konsentrere seg om. Klikkeren er først og fremst til hjelp i momenter som krever mer presisjon.
Det er viktigere at du tenker på prinsippene i klikkertrening enn bruken av selve klikkeren når du trener rundering. Det vil si at du blant annet forsøker å opprettholde et høyt egeninitiativ hos hunden. Ikke leg vekt på at hunden skal sitte og vente på kommandoen i starten av innlæringen. Jeg synes det er flott å se hunder som tyvstarter og springer ut u skogen uten at føreren må peke og kommandere først. Da kan du bare sette på kommandoen når hunden springer av seg selv. Senere kan du alltid lære den å vente på kommandoen. En bevisst bruk av forsterkningsskalaer er også meget viktig i runderingstreningen. Øk antall blindslag meget gradvis!
I feltsøket bruker jeg heller ikke klikkeren så mye. Men i den grunnleggende apporteringstreningen er klikkeren til god hjelp. Jeg synes at apporteringen bør sitte 110% før man begynner «for alvor» med feltsøktreningen.
Jeg vet ikke om dette hjalp deg litt videre. Man trenger ikke nødvendigvis bruke klikkeren i alle øvelser. I mange bruksøvelser synes jeg faktisk det er litt unødvendig. Det man skal være veldig nøye med er imidlertid å legge opp treningen slik at hunden får så mange vellykkede repetisjoner som mulig (= hunden gjør det du vil og blir forsterket for dette) og unngå å la hunden gjøre feil to gang på rad.
Kunnskaper om adferdskjeder er også veldig nyttig når du trener bruksøvelser, og dette er jo du som klikkertrener godt kjent med. Prøv å ta med deg denne kunnskapen ut i skogen!
Morten