Hei
Jeg har med stor interesse lest de fleste spørsmål og svar angående foring med rått kjøtt. Jeg har selv to pyreneertisper på 15mnd, og har veldig lyst å prøve denne type foring på dem. Men innad i klubbmiljøet så er alle veldig opptatt av foring, og at pyreneerhunder skal ha veldig lavt proteininnhild i maten. Jeg tenker som følger, at de har en gang levd villt i naturen, og spist det som andre ville hunder spiste, og dermed klarer jeg ikke helt å skjønne at det er et problem, at akkurat pyreneerhunder ikke tåler diverse ting som andre hunder tåler. Har du noen meninger og/eller kunnskaper om denne saken?
Med vennlig hilsen Henrikke
Svar fra Jan Vidar Dahle
Ideen om at store hunder skal ha lavt proteinnivå stammer fra en undersøkelse tidlig på 1980-tallet av labradorer og grand danois, som viste at tilbakeholden fôring mens disse hundene var i vekst ga færre og mildere tilfeller av leddlidelser. Altså er dette enda et argument for å holde store hunder og hunder i vekst slanke. Proteiner er byggesteinene kroppen vokser med, og derfor tenkte man at færre proteiner ville være bra.
Min oppfatning er at kvaliteten på proteinene er viktig. Proteiner fra ferskt rått kjøtt eller rått, frosset kjøtt er for hunden av en helt annen kvalitet enn den hunder kan få fra ferdigmat.
Selv tror jeg store hunder generelt er mer krevende å fôre enn små hunder. Fordøyelsessystemet belastes mer, mengdene er større. Til store hunder ville jeg derfor ikke vågd å gi noe særlig tørrfôr. Tørrfôr er stort sett volumiøst og basert på ufordøyelige kornprodukter. Store hunder er også i utgangspunktet helt på grensa til å ikke kunne regulere sin egen kroppstemperatur. I motsetning til mennesker er hunder mestere i å bevare egen kroppsvarme, men elendige til å kvitte seg med overskuddsvarme. Desto større hunden er, desto mer kritisk er dette. Derfor er overvekt grusomt for hunder, og fører nok i alt for mange tilfeller til sprengte blodkar i hjernen. For større hunder er overvekt rett og slett en ulidelig katastrofe.
Hva jeg mener om holdningene til fôring i klubbmiljøet du referer til kan du muligens gjette deg til, men jeg anbefaler deg å hovedsaklig gi kjøtt til hunden din og gjerne ei god bok fra canis.no om fôring av hund til dine gode venner i hundeklubben. Ellers skal vi vel heller ikke engste oss for mye over at det eksisterer ulike oppfatninger om dette med fôring av hund. Vi har alle ulike erfaringer og ulike hunder. Mye av informasjonen vi forholder oss til er egentlig ikke spesielt vitenskapelig, men rett og slett reklame og tekstreklame. Jeg tror dette siste er mye av årsaken til forvirringen. Hvis jeg hadde solgt tørrfôr og hatt som mål å tjene penger på det ville jeg nok satset på å overbevise veterinærer og hundeiere om at naturlig mat er risikabelt og at det sikreste er å gi hunden mitt velprisede spesialprodukt. Om hundens helse ville hatt godt av det er vel heller tvilsomt, men holdningen min ville kanskje vært forståelig?
Jan Vidar Dahle