Ruller seg i menneske bæsj!

Hei Runar!
Eg har ett ganske ekkelt problem..
Eg bur i Budapest, og her er det mange uteliggere og folk som bur i dei store parkane her i byen. Dei har ingen toalett, go gjør derfor i frå seg i buskass, bak ett tre, midt på sletta..you name it.. dei om det..
Problemet mitt er at hunden min elske å rulle seg i dette! Det er jo dritekkelt, bokstavelig talt! Dette er store parkar, der det er fint for hunden å springe laus! Og det er umulig å sei kor neste kladd ligger..

Koffor gjer ho dette, og kva kan eg gjera for å få ho til å slutte med denne motbydelige uvanen?

Håpar på svar!
Vennleg helsing Marita og nuuk 🙂

Svar fra Runar Næss

Hei Marita

Jeg har dårlige nyheter for både deg og «Nuuk´ers». Du har ingen praktisk måte å garantert stoppe dette på annet enn å ha hunden i bånd – og det betyr jo at nuuk ikke får gjøre det hun synes er SÅ «gøy» 😉

Hvis det er noen trøst, så elsker de fleste hunder å spise menneskeavføring, og nesten alle ruller seg i det. Denne rullingen kalles «scent rolling» (duft rulling) og er en av de atferder vi ikke vet noe sikkert om. Ulver gjør det, og hunder gjør det, på nesten alle sterke og uvanlige dufter, men vi har ikke klart å finne ut HVA de egentlig gjør. Hva som er hensikten med denne atferden. Ta med duften tilbake til flokken å si: «Se hva jeg fant» – kanskje? Kamuflere sin egen lukt i jaktøyemed – kanskje? Vi vet rett og slett ikke. Jeg kan få alle ulver til å utføre denne atferden ved å dryppe en dråpe parfyme eller gni litt deodorant på bakken. Det behøver altså ikke være, for oss «vond» lukt, bare sterkt eller uvanlig.

Jeg vil anbefale deg å starte med klikkertrening, trene masse triks og en knallgod innkalling. På den måten kan du ha løs hund som holder seg mer i nærheten av deg, fordi turen nå blir en «trenings-med-mor-tur» mer enn en «lete-etter-møkk-tur». Små treningsøkter i parken og godbiter fra mor kan da bli mer interessant og MINST like god aktivitet for dere begge. Når du så mister henne av synet eller hun er langt unna er en 100% innkalling eneste mulighet. Ingen «normal» trening kommer til å lære henne å ikke rulle seg når du ikke er til stedet og kan «konkurrere» om oppmerksomheten. Da tar instinktet over.

For dette er et meget sterkt instinkt som ikke er lett å trene bort permanent annet enn med ganske avansert «smak-aversjon terapi» (type; antabus for alkoholikere) for hunder som spiser – og noen type av «sjokk-terapi» for rulling. Men jeg kan vanskelig se deg snike rundt i parken å lete opp «ruker» for å sette opp snubletråd og knallskudd rundt dem – for så og vente på at hunden din finner en å rulle seg i (og utløse knallskuddet). Disse metodene er uansett ganske ekstreme og har stor grad av feil og bivirkninger, så jeg vil IKKE anbefale det.
En annen mulighet er fjernstyrt strømhalsbånd. Det vil forutsette at du ALLTID ser når hunden din skal til å rulle seg, og at du klarer å trykke på knappen i akkurat rett øyeblikk FØR hun ruller og slippe opp i det øyeblikk hun velger å ikke rulle. Om mulig enda vanskeligere enn knallskudd – og med gode mulighet og feil og negative bivirkninger. Anbefalles heller ikke.
Nei – kontakt & klikkertrening og/eller langt kobbel er nok mest realistisk løsning.
Eller bli «venner» med skurefille og grønnsåpe 😉

En av mine egne hunder fant møkkakjelleren til en grisebinge under et gårdsbesøk, og hadde en feststund med å rulle seg i grisemøkk til han var helt dekket fra snute til haletipp. Så kom han glad og fornøyd til meg, klar for å kjøre 35 mil i samme bil. Jeg spylte ham tre ganger med en stor brannslange – uten at lukten forsvant i særlig stor grad. Det ble en lang kjøretur.

Good luck til dere begge :o)

Mvh,
Runar