Sarloos Wolfdog og Tsjekkoslovakisk Ulvehund

Er Sarloos Wolfdog og Tsjekkoslovakisk Ulvehund lovelig i Norge? Er det lov å ta inn en slik hund i Norge?
Vet du hvor mange eksemplarer det i tilfelle er her i Norge?
Jeg bare lurer, men har ingen planer om å skaffe meg en av disse rasene (okay, kanskje, en gang langt inn i fremtiden, i tilfelle det er lovelig da).

Svar fra Runar Næss

Hei

Ja, her er du inne på noe som faktisk er ganske komisk – hvis det ikke hadde vært så tragisk dumt.

Saarloos wolfhound er lovlig å avle/importere, men tsjekkoslovakisk ulvehund er IKKE. Til tross for at disse to hunderasene er nærmest identiske for folk flest – og i hvertfall for myndigheter som skal klare å skille mellom den ene og den andre rasen. Enda mer tragisk blir det når Tsjekkoslovakisk Ulvehund ble forbudt i den nye Hundeloven på grunnlag av «farlig hund-loven» – siden verken Tsjekkoslovakisk Ulvehund eller Saarloos er mer farlig enn andre hunder. Men dette er en lang historie jeg ikke skal plage dere med her.

Av tsjekkoslovakisk ulvehund er det veldig enkelt å ta en opptelling. Antall i Norge: 1
Av saarloos wolfhound finnes det 10 – 15 stykker, de fleste fra en importert tispe for ca. 10 år siden. Hun ble inseminert med importert sæd, så noen «pappa-sarloos» kom aldri til Norge. De som finnes er altså stort sett valper etter denne tispen. Noe annen import har nok forekommet, uten at noen har forsøkt noen avl jeg kjenner til. Den nevnte oppdretteren har også for lenge siden valgt å avslutte sin avl av saarloos. Jeg tror begrunnelsen kan beskrives som; mangel på kvalifiserte kjøpere. En voksen og ansvarsfull beslutning, i mine øyne.

Min anbefaling er at du setter deg meget nøye inn i denne rasens egenskaper før du tar noen avgjørelser, så du er helt sikker på at det er dette du vil ha. Spennende hund, men de kan være ganske sky og krever over gjennomsnitt av tid, trening og «vedlikehold».

Hei så lenge.

Mvh,
Runar