Hei !
Takk for en meget informativ og lærerik spalte. Jeg har en voksen hann-schæfer som jeg trener en del med. Trener mye variert (kløv, litt galopp, sykling i trav, trekk av slede i passgang/trav, svømming etc).
Muskelmasse og kondisjon er helt topp, men jeg har merket meg at bevegelsene har blitt litt avgrenset (og lange smidige bevegelser er jo viktig for en schæfer som stilles ut…). Svømming er effektiv botemiddel i så måte, men ikke så lett i minus 20 !
Har da en tese om at de dagene som jeg trener trekk av slede(40 min), kan la ha hvile 15 minutter for så å sykle raskt i trav i kanskje 20 min. Håpet er da at han strekker ut muskler med melkesyre i. Tenkte så å avslutte dagens økt med rolig rusling i rolig tempo.
Dagen etter tenkte jeg bare å gå en tur i det fri en times tid. Så ny runde dagen etter etc.
Er jeg på jordet ? 🙂
Målet er altså et hund med sterk kondisjon, stramme/store muskler, men samtidig smidige/elegante bevegelser.
Igjen: takk for en meget interessant spalte.
Svar fra Jan Vidar Dahle
Det høres ut som du trener hunden din nokså systematisk. Og forstår jeg deg rett er problemet her altså at hunden er i ferd med å utvikle et sunt og godt bevegelsessett, mens du ønsker mer spretten, steil og oppreist gange, slik som noen har oppfunnet at schæferen skal løpe i en utstillingsring. Du forteller at hunden også velger passgang, noe som ofte kjennetegner hunder hvis diagonaltrav fører til at potene kolliderer med hverandre. Hunder løser dette problemet enten ved å løpe skrått (slik som reven gjør i trav), eller ved å løpe i passgang.
Selv bryr jeg meg ikke hvordan hunden løper, men at den kommer fram.
Mitt tips til deg er i alle fall å prøve å få gått en del med hunden løs i mest mulig kupert skogsterreng (på grensen til at du må klatre).
Det andre tipset er å gå en del med relativt tung kløv. Akkurat kløven får de fleste hunder til å liksom sprette bortover med reist nakke og struttende kroppsholdning.
Husk også på trivsel og humør. En trygg, glad og oppmerksom hund utvikler en mye smidiigere og høyreist kroppsholdning.
Jan Vidar Dahle