Skuddredd/berørt

Hei Runar!
Ser du svarer en annen her på fremgangsmåte ved skuddredsel. Jeg har en 3 år gammel Border Collie som viser «stress» ved skudd. Han ligger på fellesdekk med skudd fordi jeg har sagt så, men jeg ser at han peser og ligger å venter på skudd. Det skjer også selv om det er lenge siden sist det kom skudd. Får også problemer med felles sitt da legger han seg tvert. Det er nok assisasjonen med andre hunder ved siden av seg som gjør utslag her. Vet ikke om metoden du har beskrevet passer for min i og med at dette er blitt veldig situasjonsbetinget. Han kan godt være ute og det kommer skudd uten at han blir veldig redd for det, men kommer det mye slik som nyttårsaften da er han tydelig sterkt berørt. Må legge til at etter f.eks etter en fellesdekk med skudd er han lett å dra opp i lek igjen og roer seg med en gang fellesdekken er ferdig. Har du noen ide om hvordan jeg kan tilnærme meg dette problemet?

Svar fra Runar Næss

Hei,

prinsippene i det du må gjøre er det samme som beskrevet tidligere, men du må tilpasse teknikken til din hund og din situasjon.

For ordens skyld:
Et prinsipp er å se på som en «grunnleggende sannhet», en «lov» (f.eks. innen læringspsykologien), eller en kraft / motivasjon som alle teknikker bygger på
(desensitivisering / positiv forsterkning / neg. forsterkning / osv.).

En teknikk er en metode, prosedyre eller måte å bruke ferdigheter på for å oppnå det endelige målet i et prinsipp.
Det er altså en mengde ulike teknikker innen et prinsipp, som alle bygger på samme grunnleggende prinsipp, men går ulike veier for å oppnå dette.

Prinsipper er få og veletablerte – og ingen prinsipper er «feil».
BRUKEN av et prinsipp kan derimot være rett eller feil, god eller dårlig, heldig eller uheldig osv..
Teknikker er uendelig mange og begrenses bare av fantasien. Ingen teknikk er heller «feil», så lenge den oppfyller «kravet» til, eller formålet med det prinsipp den bygger på. Forutsetter selvfølgelig at den som bruker teknikken VET hvilket prinsipp den er bygget på og hva formålet med og konsekvensene av dette prinsippene ER.

Jeg er selv alt for slurvete med å skille mellom prinsipper og teknikker når jeg forklarer ting – derfor denne oppklaring ;o)

I ditt tilfelle med BC’n må du altså finne en teknikk innen desensitivisering eller positiv forsterkning (eller assosiasjonsendring) som kan brukes der du har problemet i fellesdekken og sannsynligvis en helt annen teknikk på nyttårsaften.
Jeg anbefaler desensitivisering og/eller positiv forsterkning fordi dette av erfaring er prinsipper som skaper minst stress på en allerede stresset hund, men jeg kan ikke si hvordan du bør bruke disse prinsippene uten å kjenne situasjonen bedre. Få med noen til å observere hva som egentlig skjer (bruk videokamera, f.eks.) og diskuter ulike teknikker med noen som forstår læringspsykologi og «stressfri hundetrening». Test så de ulike teknikker og se hva som funker.

Min gode kollega Nina Haaland gav meg f.eks. denne teknikken for desensitivisering av skuddredde hunder:
«Dersom man får hunden til selv å utløse lyden (f.eks. smelle ballonger
(først veldig lite luft, så mer og mer) med godbiter inni, løfte av
kasserollelokk med godbiter under) er det ofte en effektiv måte å øke
selvtilliten til hunden på + at du får instant-belønning.»

På nyttår har jeg i mange år brukt prinsippet «assosiasjonsendring» (ofte kalt «åpen bar») med en teknikk der jeg forbereder meg fra tidlig på dagen med å plassere det beste hunden vet rundt i huset. Ved hvert eneste lite smell eller rakett strekker jeg meg så lynraskt etter «godbitene» og slenger en neve utover gulvet foran hunden. Først i begrenset mengde, så i stadig større mengder etter hvert som smellene blir tettere og høyere. Innen kl. 24.00 har jeg en hund som sitter og venter på neste smell med stor forventning til at nettopp DET er signalet for at himmelen åpner seg og godbitene bare regner ned 😉

Lykke til,

mvh,
Runar Næss