Soppinfeksjon

Hei, min hund har mørk rødbrun pels i munnvikene og litt under haken, veterinæren sa dette var sopp og jeg fikk en shampo som heter Malaseb som jeg har vasket henne med 2-3 gang i uken i tre uker nå uten at jeg kan se noen forandring. Er det noe annet som er effektiv på sopp? Har hørt at olivenbladekstrakt kan hjelpe mot sopp på mennesker, men kan jeg og eventuellt hvordan brukes dette på hund (ut-eller innvortes)
Har og hørt at Citruskjerneekstrakt er mulig å bruke og i tillegg leser jeg at noen har brukt Tea tree oil (er den trygg?)

Håper du har et godt råd mot denne misfarvende soppen som ikke vil gi slipp.

Svar fra

Hei!

Denne misfargingen du nevner er noe vi ser ganske ofte – og selvfølgelig sees det tydeligere hos hunder med lys og hvit pels. Dette er også forklart med at dette har noe med enzymer i hundens spytt å gjøre. Jeg skal ikke si noe om hva som er forklaringen hos din hund.

Jeg har noe forskjellig erfaring med forskjellige tiltak. La meg ta de tingene du spør om i den rekkefølge du spør.

Olivenbladekstrakt er som du sier ofte effektivt ved oppblomstring av sopp hos mennesker spesielt candida. Olivenbladekstrakt regenes også å være nyttig i forbindelse med virus, bakterier og parasitter – og da brukt innvortes. Om du ser på www.helsekostsentralen har disse et meget godt produkt med olivenbladekstrakt. Olivenbladekstrakt er også avgiftende på kroppen – noe som kan gi symptomer på utrenskning. Derfor er det viktig å følge en bruksansvisning når du skal bruke olivenbladekstrakt. Du bør få en slik bruksanvisning der du kjøper et slikt produkt. Husk på å evt. tilpasse doseringen til din hund. Regn voksendose ut fra kg og reduser ned slik at doseringen passer for din hund. Som regel kan du tenke 1/2 voksendose til middelstor hud og 1/4 dose til liten hund. Svært liten hund ennå mindre.

I tillegg til kapsler har Helsekostsentralen også en såpe som kan brukes til vask.
Personlig har jeg ikke erfaring med Olivenbladekstrakt i slike tilfeller du nevner. Det betyr ikke at dette ikke kan være nyttig. Om du forsøker så gi meg gjerne tilbakemelding på dine erfaringer.

Citruskjerneekstrakt som du nevner er antakelig Grapefruktkjerneekstrakt (?) – som også er virksom mot sopp, virus osv. Denne fås kjøpt i dråper – og om huden rundt munnen hos hunden din ikke har sår eller rifter kan du lage en blanding med 1 dråpe grapefruktkjerneekstrakt til 10 dråper vann – smør dette direkte på huden der pelsen er kobberfarget. Du kan også gi hunden denne ekstrakten innvendig. Bland noen dråper i hundens mat, evt. bruk en engangssprøyte og sprut inn i munnvikene på hunden. Vær klar over at denne ekstrakten smaker meget bittert og bør derfor alltid blandes ut.

JEg vet at TeaTreeOil også er anbefalt i slike situasjoner. Denne oljen skal uansett bruk ALLTID tynnes ut i forholdet minimum 1:10 – og skal ALDRI gi innvortes. Jeg vil ikke anbefale å bruke TeaTree i nærheten av hundens munn – både fordi huden er tynn her og fordi hunden lett kan sleike dette i seg. Stort sett er ikke TeaTree «farlig» ved fornuftig bruk, men vi skal vise forsiktighet spesielt i nærheten av slimhinner og mulighet for å få oljen inn i munnen. Oljen er meget effektiv mot sopp, virus og enkelte bakterier, men kan også gi symptomer og problemer i luftveiene. Test evt. alltid ut en blanding av oljen i et område unna slimhinner og der hunden ikke slikker dette i seg. Altså – vis forsiktighet med TeaTree.

Det jeg har mest erfaring med når det gjelder disse kobberfargede misfarginenge er å gi hundene probiotica – for å balansere tarmflora – og/eller gi tilskudd av sink.

Tarmflora i balanse gir ikke overvekst av skadelig sopp, samt gir stimulering av immunforsvaret. Jeg kan igjen anbefale produkt fra Helsekostsentralen. NDS Probiotic 500. 1/2 – 1 ts. rørt ut i vann gis rett i munnen eller i maten 1 x dgl i 4 – 6 uker.

Tilskudd av sink bedrer forhold i huden og kan bedre slik misfargin. Du får sinktilskudd i helsekosten (bruk gjerne flytende sink). Gi 1/2 – 1 voksendose i maten i 3 – 4 uker.

Endringer i kost kan også gi bedringer på slik misfarging.

Ønsker lykke til og håper du finner en løsning for deg og hunden din.

Vennlig hilsen
Reg. Homeopat NAN MNHL – Dipl. Hundefysioterapeut
Lise Hatledal
www.hundehomeopatene.no
lise@hundehomeopatene.no
Tlf.: 908 29 448
Dyrenes Storsenter, Sandvika