Sosialisering eller skadelig for hunden?

Jeg har en fransk bulldogtispe på 15 uker. Like i nærheten av der jeg bor er en park hvor endel hunder møtes om kveldene for å leke sammen. De fleste er jo åpenbart større enn henne, men hun er pågående og leken. Iblant legger hun seg ned og slapper av, men like etterpå løper hun etter andre hunder igjen, ruller rundt og lekeslåss eller klatrer på dem.

Hun er ikke så aktiv tidligere på dagen, og på grunn av sosialiseringen har jeg tenkt at det er viktig at hun får leke og more seg med andre hunder. Hun er tillitsfull, leken og kjærlig, både mot andre mennesker og dyr. Jeg har nå innsett at én times leking med andre hunder hver dag blir for intenst, selv om jeg ikke kan SE selv at det blir for intenst, mener i hvert fall andre det. Jeg har derfor kuttet ned på lekingen, og går kun i parken annenhver eller tredjehver dag. Prøver også å kutte leken før, etter ca. en halvtime, i tillegg kaller jeg henne inn jevnlig slik at hun ikke skal glemme meg.

Men nå har jeg lest at det er viktig at valper skal leke med hunder av egen størrelse og på egen alder, for at de ikke skal skade seg. Jeg ser jo at leken kan bli voldsom, men det virker kontrollert hvis de ruller rundt, og hun hopper raskt opp for å være med igjen. Synes det er trist hvis jeg ikke kan la henne leke med noen andre enn hunder på sin egen størrelse. Det er jo ikke så mange hunder på hennes størrelse her…

Spørsmålene blir vel som følger. Har jeg gjort noe fryktelig galt, jeg kan ikke ha skadet psyken hennes på noen måte ved å ha latt henne leke for voldsomt med andre hunder? (Jeg kan ikke se at hun er skadet fysisk i det hele tatt?) Bør jeg unngå kontakt med store hunder som ikke går i bånd? Hvis jeg møter båndløse hunder er det jo naturlig å slippe henne, og da begynner de jo også å leke. Hva slags skader kan hunden få i lek i omgang med andre? (Forutsatt at det er lek og ikke slåssing altså?)

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei!

Det er viktig at valper får leke med andre valper. De trener motorikk og lærer å omgås hverandre. Sosialiseringsfasen varer frem til hunden er ca 14 uker, så etter det kan vi kanskje kalle det sosial omgang?

Det er veldig lurt å begrense intens leking i tid, slik du gjør det med pauser mellom høres vldig bra ut, så får du roet henne ned slik at hun ikke har konstant høyt stressnivå i lengre tid. Det er også nyttig læring å kunne koble av med andre hunder rundt seg!

Valper på samme alder har som regel omtrent samme intensitet, og leker ofte ganske likt. Eldre valper kan være veldig voldsomme i sin lek, og yngre valper kan bli skremt eller til og med fysisk skadet hvis de blir hoppet på, løpt ned eller dasket i bakken med stor kraft. Det er også store individuelle forskjeller mellom raser, og mellom individer hvordan de leker, og hvis du observerer valpene nøye, og avbryter hvis det går for villt for seg, kan du prøve å la din valp leke med valper som har ulik alder (tenk også på dette når din valp blir eldre, så den ikk er for voldsom med yngre valper!). Voskne hunder er som regel mer forsiktige i sin omgang med valper, slik at risikoen for fysiske skader ikke er like stor.

Dersom valpene er veldig forskjellig i størrelse, kan det forekomme fysiske skader hvis den store faller på den lille, tråkker på den, løper den ned, slenger den i bakken e.l. De vanligste skadene er bruddskader og bløtdelsskader men også forstuvninger, vridninger, strekkskader eller ledd som kommer ut av stilling. De fleste slike skader oppdages med en gang, men noen skader viser ikke symptomer før senere. Sjansen for slike skader er mindre om valpene er jevnstore, men også når de er mer forsiktige i sin lek.

Som regel går jo alt bra, men noen ganger gjør det ikke det, og man får en valp med et brukket bein eller en annen skade som kunne vært unngått ved å være litt nøyere med valg av lekekamerater. Når det har gått bra så langt med din hund, har dere jo vært heldige, og ingen skade er skjedd?

Når det gjelder den psykiske delen av spørsmålet, anbefaler jeg at du stiller det til Gry Løberg i ekspertpanelet

Hilsen fra veterinær Cecilie Strømstad
AlternatiVet
Dyreklinikken for hund og katt
www.alternativetdyreklinikk.no