Spørsmål om matrester

Hei Jan Vidar D.!

Jeg er litt seint ute; men vi er tydeligvis mange (1000?) som savner 1000-turtips! Det var enormt mye god informasjon på sidene dine! Men jeg forstår at ikke 10(00) ville hester kan få deg til å komme på banen igjen! Derfor ville jeg bare si 1000-takk: Du ga mange av oss byrotter gode dagdrømmer l000-vis av km ut i villmarken. Selv om du ikke ble rik av det, gjorde du mange rikere på kunnskaper og på imaginære opplevelser, og dermed litt lykkeligere – iflg. psykologene skal dagdrømmer være mentalhygiene. Lykke til videre i villmarken, uten vårt følge! Vi andre må, for helsens skyld, finne alternative – neppe fullt så gode, iallfall ikke når det gjelder trekkhund – sider, for å dagdrømme videre.

Så til spørsmålene: Jeg ser at du anbefaler rått kjøtt/fisk til hundefor. Dette er jo ganske upraktisk spesielt for familier med mange unger og ditto matrester…. Kan du si noe om hvorvidt man kan spe på kosten med noe kokt kjøtt, grønnsaker etc. Dette er vel ikke verre enn tørrfor, eller?

Ofte forsvinner treningslysten før godbitposen er tom. Iflg. ekspertene er det viktig å avlutte en treningsøkt mens motivasjonen er på topp. Dette resulterer ofte i en del pølsesnabber/kjøttbiter til overs. Er det OK å fryse dem ned flere ganger(hundenes mager er vel ganske mye tøffere enn våre), eller bør man kaste dem?

Hilsen
Ole Petter Fløisand.

Svar fra Jan Vidar Dahle

Selv kaster jeg ikke matrester når det fins hund i huset. Akkurat store mengder gammelt brød og store mengder poteter er vel ikke spesielt bra, men litt nå og da gjør ingenting. Alt det andre kan hunden sortere ut som den vil.

Når det gjelder kjøtt er det helt ok å fryse det ned etter opptining. Først om det lukter vondt har det gått over grensa. Hunder liker og tåler både halvråtten og surnet mat. Ingenting er bedre enn et kjøttbein som har vært nedgravd noen dager.

Noen ting skal vi passe på: Harskt tørrfôr er rene giftbomba. Det samme gjelder oppbløtt tørrfôr som har stått for lenge. Oppbløtt tørrfôr i romtemperatur er på grensa allerede etter noen få timer. Det samme gjelder en blanding mellom tørrfôr og kjøtt. Selv har jeg også erfart at kokt fisk ikke kan stå mange timene før hundene kan bli løse i magen av det.

Temperaturen ved lagring av hundemat har mye å si. Fisk som er surnet ved under fem grader er bra for fordøyelsen til hunden, mens romtemperatur ser ut til å gjøre så å si all mat ubrukelig i løpet av kort tid.

Jan Vidar Dahle