Sår på øreflippen

Hei
Jeg har en dalmatiner på to år. Han har fått en rift i øreflippen for 3 måneder siden. Dette såret vil ikke gro, hver gang han er ute på tur rister han seg og hodet slik at såret blir slått opp. Han gjør dette mye når vi er ute på tur, han får mye blod på hode og hals. Han hadde dette på det andre øret i fjor, da fikk jeg råd fra dyrlegen om å smøre på aselli på såret. Det ble fort leget. Jeg har også nå smørt på aselli, hver dag, ca 2 ganger pr dag. Jeg har snakket med dyrlegen (en annen denne gangen) men får til svar at det er lite å gjøre. Såret er blitt større, og jeg synes det er trasig for hunden at dette ikke vil gro, det er en livlig hund, har prøvd med bandage men det var det liten vits i.
Har du/dere noen råd til meg?
Med hilsen Laila.

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei, Laila!
Det er vanskelig å skulle gi noe fasit-svar på dette, særlig med tanke på at jeg ikke har sett såret. Når et sår har vedvart såpass lenge, og i tillegg blir verre, må man prøve å gjøre noe med det. For det første har man ulike midler man kan bruke for å styrke sårhelingen. Ofte bruker man en blanding av sinksalve og eosin (fås hos dyrlegen). dette vil stimulere «epitelialiseringen», det vil si dannelse av nye hudceller. Men så lenge hunden fysisk river såret opp igjen, vil nok ikke dette virke som eneste middel. Det kan da være aktuelt å fixere øret på en eller annen måte. Ofte fungerer det best å lage en hette til hunden av foten på en nylonstrømpebukse. KLipp denne til så den blir en hette du trekker over hodet på hunden. Øret blir da presset inn mot hodet, og holdes i ro der. Evt kan man bruke slike strømper som man bruker ved brannskader etc på mennesker (fås på apotek). Man kan selvfølgelig også prøve seg frem med bandasjer, men ofte blir dette mye styr. Noen velger å tape ørene sammen under hodet, slik man ofte gjør med schnauzervalper. Pass bre på å ikke få det for stramt.
Før man setter i gang med noe av dette er det naturligvis viktig å sørge for at det ikke er noen infeksjon i såret. denne må i såfall bekjempes først.
Dersom man tross ulike tiltak ikke får såret til å gro, kan det være at vevet i øreflippen er såpass ødelagt at det ikke kan gro igjen. Man må da kirirgisk fjerne den ødelagte delen av øreflippen, og sy igjen i friskere vev.
Konklusjonen her blir vel at du først må ta en kontroll og diskusjon hos dyrlegen din, og deretter kan prøve ut noe av det som er nevnt her…
Lykke til!

hilsen
veterinær Margareth b. Hals
Tromsdalen Dyreklinikk