Hunden og jeg skal i sommer debutere i lydighetskonkurranse. Vi bruker klikker til mye, og hun blir veldig arbeidsvillig ved hjelp av den…
Jeg vil gjerne ha en god ide til å lære inn en stødig «stå u/marsj».
Er det noe annet som er lurt å tenke på i forbindelse med konkurranse?? (nervene mine kan jeg ikke gjøre noe med) Vi bor 12 mil unna nærmeste hundeklubb, så trening sammen med andre hunder er noe vi skjelden gjør. Samme med tannvisning og at jeg skal kommanderes….
Vi kunne sikkert ha ventet litt med konkurranse, men jeg er nysgjerrig på hvordan iallefall jeg vil takle det.
Takk for svar, og den nye fine boka som kom i posten….
Stå under marsj (med "doggie-zen-kvalitetssikring")
Svar fra Morten Egtvedt
Du finner forslag til den grunnleggende innlæringen av stå under marsj hvis du søker på «stå under marsj» i søkefeltet øverst til høyre (mange som har spurt om denne øvelsen :-). Men jeg regner med at du allerede har kommet et stykke på vei, så du skal få litt «videregående tips».
Noe vi jobber mye med for å få en pålitelig stå under marsj er «doggie-zen-kvalitetssikring» (har ikke funnet noe bedre ord for det ennå). Man bør kvalitetssikre både selve stoppen og det å bli stående. Rent praktisk trener vi slik at hunden kan stå helt i ro med alle fire bena i bakken selv om vi frister den med godbiten, både når vi står foran hunden og når vi går rundt og bak den. Vi lærer også hunden å fryse i stå-posisjonen selv etter at vi har klikket ( den bare står helt rolig og venter til vi kommer til den med godbiten). Dette gir en veldig sikker stå, og vi slipper at hunden tar «ekstra-skritt», slik mange sliter med på denne øvelsen. Start med å lære hunden å fryse i stå-posisjonen når du holder en godbit 20 cm foran snuten dens. Hvis hunden prøver å ta godbiten tar du hånda bak ryggen – hvis hunden står helt i ro (og evt trekker hodet litt tilbake) gir du den godbiten. Når dette sitter kan du utvide dette konseptet slik at hunden greier å stå helt i ro samme hvor du står, og og samme hvordan du frister den til å flytte på seg.
For å gjøre selve stoppen sikker bruker vi også Doggie-Zen. Vi kan egentlig kalle dette for «omvendt-lokking». Det vi gjør er å gå baklengs og lokker hunden til å følge etter oss ved hjelp av en godbit eller en annen belønning. Men hunden får ikke belønningen mens den følger etter oss – vi fortsetter å gå helt til hunden stanser frivillig. DA klikker vi og serverer godbiten. Vi fortsetter med dette til det fungerer. Da setter vi på kommandoen. Når dette fungerer har du en hund som stanser til og med når den blir lokket til å følge med – og DET er en sikker stopp!
(Som du sikkert vet bruker vi ikke lokking i klikkertrening – men «omvendt-lokking» bruker vi gjerne. Vi lokker da hunden til å gjøre motsatt adferd av den vi skal forsterke. Når hunden likevel greier å gjøre riktig får vi en veldig sikker adferd,)
Den praktiske framgangsmåten er litt vanskelig å forklare over nett, men hvis du tror du forstod omtrent hva jeg mener kan du jo eksperimentere litt med dette. Men før du begynner å doggie-zen-kvalitetssikre» øvelsen på denne måten må først hunden tilby stå pålitelig når du går baklengs/sidelengs/forlengs UTEN at du lokker den med deg.
I tillegg anbefaler vi å baklengskjede hele stå under marsj-øvelsen. Riktig baklengskjeding gir veldig pålitelige øvelser. Du kan lese mer om baklengskjeding i den nye utgaven av «Klikkertrening for din hund».
Før du stiller til start i konkurranse bør du ha trent endel både med kommandant og andre hunden som forstyrrelser. Det er også viktig at alle øvelser fungerer på første forsøk – på konkurranser har du bare en sjanse. Flere tips om konkurransetrening finner du i en artikkel som stod i Canis nr. 6/2004. Lykke til med debuten!
Morten Egtvedt