stelle valpen – valpen vil ikke

hei.
jeg har fått meg valp for tre dager siden.
15 uker gml. hun er veldig grei, men liker ikke å bli stelt. pelsen hennes er ganske lang allerede, og trenger børsting. Første gangen jeg skulle børste henne lugget det litt, og hun trekker seg unna. Videre har hun endel «øyerusk» som må fjernes. de sitter ikke så veldig løst, så jeg må jobbe litt for å få dem løs fra pelsen hennes. Dette er jo ganske truende at jeg må holde henne fast, se henne i øyene sånn som dette.
jeg har prøvd å gjespe litt og sånt. det gjelper kjanskje litt, men hun trekker seg unna likevel.
hvis jeg holder henne så fast at hun absolutt ikke kommer løs vil jeg vel bare lage problemer?
når hun blir større vil jo dette blir værre og
værre ikke sant?

Svar fra Turid Rugaas

Jeg skulle gjerne sett valpen først, før jeg ga noen råd. Det kan være greit å holde valpen en kort-kort stund mens en fjerner rusk eller slikt, og så slipper den når den er rolig melom hendene dine. På samme måte kan en lære en hund å løftes uten å sprelle, ved å løfte opp, holde rolig til hunden er rolig, og så setter den pent ned. Men er valpen skikkelig redd, så kan en ikke gjøre det. Da må en la rusk være rusk og pels være pels mens en lærer den gradvis å tåle håndtering. Det vil si:
1) la valpen slikke litt leverpostei på ei skål mens du bruker børsten 1 gang. Er det for mye, så må du begynne med baksiden av børsten. Etter noen få ganger øker du til to tak hvis den takler det. Osv.
2) Rusk: ha en klut med lunkent vann eller lunken baby-olje. Hold valpen lett i halsbandet med en finger og gi den en godbit på gulvet mens du bruker kluten forsiktig en gang. (Klut eller bomull på fingeren). Gjenta flere ganger. Går det bra med et strøk, så går du videre til to strøk.

Går en systematisk og veldig gradvis fram, så går det fint selv om det tar litt tid.

Må du holde valpen ved en anledning, så ikke tvihold. Det får bare fram panikken. Ha sida til valpen, ha handa i halsbandet på den ene siden av halsen, og den andre handa i halsbandet på motsatt side, men handa skal UNDER haka. Jeg pleier å holde hunder hos veterinæren på den måten. Da blir de ikke tviholdet, samtidig som du har kontroll i tilfellet den prøver å hive seg rundt, f.eks.

Ikke gjør oe som får hunden i forsvar, da blir det til slutt bare slåsskamp ut av det, eller hunden blir redd. Heller ikke må du slippe den hvis den prøver å komme seg løs. Holder du lett og løst så den ikke føler seg innesperret, så pleier det å gå bra de 1-2 sekundene du starter med.

Turid Rugaas