Stående fuglehund – jakttrening og foring

Hei,

Har lest en del av dine svar vedr. trening og foring. En «vanlig» stakkar kan jo miste litt motet. Vi har hatt hund før på hver vår kant men for begge var dette i barn/ungdomsårene så slik sett er vi i voksen alder «ferskinger». Håper du derfor bærer over med meg at innlegget kan bli langt 🙂

Vår situasjon er følgende: For ca. 6 uker siden overtok vi etter omplassering en tispe som er ca. 16 mndr nå. Hun er blanding av Pointer og Breton, 50cm i skulderhøyde, lengden i kroppen til pointeren og veide ved siste re-vaksinering (1 uke siden) 16,4kg.

Vi har ikke så mye bakgrunnshistorie på henne men hun har så langt ikke vist noen adferdsproblemer som tyder på at hun har vært behandlet dårlig i sine 2 tidligere hjem (det siste var hun kun i et par uker da ungen viste seg å være allergisk – deretter 1 mnd i omplasserings»stall» før vi fikk henne).

Det er tydelig at hun har fått grunntrening i lydighet til et visst punkt. Sitter, ligger og tar plass på kommando. Forstår bruken av ordet «nei» men er ikke alltid like flink på innkalling. Kan være særdeles aktiv ute og verdens største slappe kosegris inne.

Stort sett blir det en 1/2-times tur om morgenen. Aktivitetsnivået her kan variere litt men det er rask gange, litt pinne-/ball-løping og gjerne litt «morsom» småtrening på hindere langs vår vei. Rutevalget er variabelt men vi bor i byen. Vel hjemme er det matservering og dette skjer mellom 0730 og 0830. Hun er alene om dagen og det går kjempefint. Har tyggeben og ball men har inntrykk av at hun for det meste slumrer. Vi er hjemme mellom 1600 og 1700 og da blir det fort vekk en tur på 1-2 timer. Som sagt bor vi i byen men med mange stor grøntområder med «kuppert» terreng i umiddelbar nærhet hvor vi kan gå for oss selv eller være sammen med andre hunder (bruker da ofte langline for å ha litt bedre kontroll). Avhengig av dagsform, vær osv. prøver vi å kombinere litt gøy og litt alvor i lek og trening (enkle ting som Sitt-Bli osv.) Mat igjen ca. ved 20-tiden og en rask liten tissetur for natten ved 2230-tiden.

Det er mulig vi ikke har rett forhold til hva som er en aktiv hund men synes hun – med oss – er ganske så aktiv. Skog og mark er heller ikke noe problem. Turene vår går fint unntatt når det gjelder en ting.

FUGL (og alt annet som rasler i busker og trær). For all del – vi vet vi har fått oss en fuglehund. Vi har også to undulater hjemme som hun var svært interessert i men dem har hun nå skjønt at det bare er å ligge unna. Ingen av oss jakter og har vertfall ikke enda tenkt å begynne med jakt. Men hennes trang til å løpe ut etter fugl må vi håndtere på en eller annen måte for akkurat dette aspektet gjør at turene våre noen ganger kan bli litt slitsomme. Hun går sjeldent ved fot mer enn et par meter ad gangen. Stort sett alltid meter/metervis foran og gjerne med stramt bånd – værende ut i luften / på bakken etter nye spennende ting.

Vi bruker sele på henne nettopp fordi hun har tatt oss «på sengen» et par ganger og rukket å løpe ut med dobbelt salto som resultat når båndet var slutt. Selen trives hun selv veldig godt med.

Vi regner med at det eneste som kan hjelpe er å gå et jaktkurs med henne og i den forbindelse lurer vi på om vi kan få noen tips på hvor det er gode kurs (vi bor i Oslo) evt. bøker vi kan lese for å trene selv eller hva slags øvelser vi kan gjøre for å lære henne ikke å løpe ut uten å ha fått «OK». Stort sett ting som kan gjøre det litt mindre strevsomt for alle parter å gå tur uten å ha følelsen av å være «slips».

Når det gjelder foring sank jo hjertet litt i halsen når jeg leste din holdning til tørrfor. Vi benytter Eucanuba for aktive hunder + oppbløtt frysetørket vom. Ca. 100gr tørr + 1/3 vom om morgenen og 120gr tørr + 1/3 vom om kvelden. For oss som bor i leilighet er det veldig «greit» med foring på denne måten men vi tar gjerne i mot råd om hva vi ellers kan spe med istedetfor (moste grønnsaker feks. men hva slags er best og hvor mye / kokt eller rå i forhold til tørt)? Høres dette ut som en grei mengde mat i utgangspunktet sett i forhold til aktivitetsnivå / nåværende vekt. Det skal tilføyes at vi bor i 5 etg. uten heis. Ut fra raseblandingen og genital – samt ovenstående info – er hun passe i vekt ? Hva med foringsintervallet ?

Dette ble langt men føler det var nødvendig med såpass utfyllende info for best mulig svar.

På forhånd mange takk,

Mvh

F, V og S

Svar fra Jan Vidar Dahle

Tusen takk for interessante betraktninger. Det høres ut som dere har en velfungerende hund, og har funnet et aktivitetsnivå og en fôring som fungerer bra. Dersom dere ikke har problemer, skal dere heller ikke lage problemer.

Når det gjelder interessen for fugl er denne selvfølgelig intens hos en normal stående fuglehund. Til gjengjeld er en dressert hund over hodet ikke i tvil om forskjellen mellom arbeid og fritid (mellom ordentlig jakt og en tur i parken). Dere bør altså jobbe med atferden generelt, ikke nødvendigvis med jakttreningen. På et kurs for jakthunder lærer dere å jakte med hunden, mens dere på et vanlig lydighetskurs kan lære å leve med den (hverdagslydighet). Gode hundebøker får dere her på www.canis.no, mens kurs i dressuropplæring foregår i hundeklubber over hele landet.

En stående jakthund har sin stand, og dere bør lære å behandle akkurat standene i skogen og på fjellet med en viss respekt. Stående fuglehunder er svært sensitive akkurat i standen, og bør få lov til å reise fuglen dersom det er mulig. Dere trenger ikke jakte (skyte). For hunden er det nok å få søke og å finne fugl, og å ta stand. I stand bør dere gå opp til hunden, koble den og gå fram like bak den uten å rykke i båndet.

Dere har nok skaffet dere en aktiv og livlig hund, og selvfølgelig anbefalerr vel ingen at ikke-jegere skal skaffe seg fullblods jakthunder. Til gjengjeld er stående fuglehunder såre fornøyde enn så lenge de får mosjon og turer i skog og fjell.

Jan Vidar Dahle