Sterilisering av tispe?

Hei!
Jeg har en 4 år gammel tipse som ved de par siste løpetidene har vært veldig innbilt svanger. De første årene var dette ikke noe problem, men når vi nå har fått en hund til, viste plutsetlig dette problemet seg.
Melken har formelig sprutet de par siste månedene, og hun har vært veldig opptatt av å ri på den yngre tispen som er 15 mnd.
Da hun ikke skal avles på, lurer vi på alternativet sterilisering om dette problemet skulle vise seg å bli vedvarende.
Hva kan du evt si om dette alternativet?
Er operasjonen kostbar? Risikofylt?
Vil tispen evt endre personlighet? Vet at mange hannhunder bl.a roer seg ned i forhold til andre hannhunder, er dette noe som vil vise seg på en tispe også?
Dette ble mange spørsmål, men jeg kunne godt tenke meg å høre så mye som mulig om dette før vi evt bestemmer oss for om dette er noe det faktisk er nødvendig å gjøre for å spare henne for unødvendig stress.
På forhånd tusen takk.

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Jeg synes det kan være en god ide å få tispa di sterilisert. Det er i Norge i utgangspunktet ikke tillatt og sterilisere eller kastrere hunder uten medisinsk grunnlag, men de fleste dyrleger mener dette har en så viktig forebyggende effekt mot sykdom at de er positive til inngrepet.
Mange sliter med humørsyke tisper, og dette vil som regel rette seg etter en slik operasjon. Mange tisper plages med kraftige symptomer på innbilt drektighet. De kan ha melk i pattene, en del bærer med seg og steller på ”sokker, tøfler, leker” osv som de later som er valper. Noen blir direkte deprimerte, mens andre blir mer hyperaktiv og stresset. Alt dette varierer fra tispe til tispe. Ofte blir symptomene sterkere jo eldre tispa blir. En mener at tisper som plages med slike symptomer, kan ha lettere for å få livmorsbetennelse enn andre tisper.
Generelt er ordet sterilisering noe misvisende, da dette betyr å kutte/snøre igjen f. eks eggledere. Det vi faktisk gjør er å kastrere tispa, dvs at livmoren, eggledere og eggstokker fjernes. Det har av en eller annen grunn blitt vanelig å bruke kastrasjon om handyr og ikke hundyr, men det er altså dette som er korrekt anvendelse. Det er samme operasjonen som foretas når en tispe blir pyometra- (livmorsbetennelse) operert. Forskjellen er at tispa da er syk, organene kan være meget pussfylte og påkjente, og det er derfor en mer farefylt operasjon med en større risiko for komplikasjoner.
Generelt kan du si at tispene blir mer slik de er mellom to løpetider etter et inngrep. De fleste har lettere for å legge på seg etter en slik operasjon, og dette skal en være obs på fôringsmessig. Det er og vanelig at de etter operasjonen feller mye pels, for så å få en betydelig kraftigere pels enn før. De fleste røyter over tid mindre etter å ha blitt sterilisert.
Tispen blir lagt i totalnarkose. Hun får et snitt i buken hvor organet tas ut. Hun blir sydd i bukveggen, underhuden og huden. Sting i huden tas etter 10 dager. Som regel settes hunden på smertestillende medisiner i ca 1 uke. De fleste tisper er oppe og går, og i fin form allerede dagen etter operasjonen. De bør ta det med ro inntil stingene er fjernet, og spares for store anstrengelser i minimum en måned etter operasjonen.Prisen varierer veldig fra klinikk til klinikk, og hvor du er i landet. Fra ett par tusen, og opp til 4-5 000. Jeg vil ikke ukritisk gå til det blilligste stedet, da dette er et betydelig inngrep, og du vil sikre deg at tispa di blir best mulig tatt vare på. Dvs at klinikken har godt anestesiutstyr, flinke dyrleger og assistenter, og god hygiene. Tispa bør minimum hospitaliseres hele operasjonsdagen!!
Lykke til.
Vennlig hilsen dyrlege Marit Vader, Dyret i Sentrum AS, Narvik