Stress eller sykdom?

For en tid tilbake overtok jeg en voksen hanhund. Etter noen måneder ble hannen veldig stresset, men det viste seg mest som aggressivitet mot tispa. Når hunden ble «tent», helt uten tydelig grunn, gikk den til angrep mot tispa, som f.eks. kunne ligge å slappe av i en annen del av rommet. Et annet eks. er noen ganger når hunden ligger og sover, så kan den bråvåkne hive seg opp og rundt, og tydlig vise at den har vondt i halen. Hunden er da helt hysterisk og jeg må bort for å roe den den. Da drar jeg han gjerne litt forsiktig i halen, og han roer seg med en gang igjen. Halen er sjekket hos veterinær, men det er ikke funnet noe feil der (ingen smerter ved klemming o.l. på hale).

Stressymptomene er ikke «typiske» som ved andre stressede hunder, så turen gikk fort til veterinær. Der prøvde vi ut Rimadyl (for å utelukke smerter), men det var det ingen hjelp i. Så tok vi blodprøve for å sjekke thyroxin-nivået (er ikke riktig sikker på skrivemåten her), og den viste 19,5, altså litt under normalen (som skulle være på ca. 22), så veterinær så ingen grunn til å medisinere hunden mot dette. Har min veterinær riktig her, eller burde han få medisin mot dette?

Veterinæren min lurte også på om det rett og slett kunne være noe galt mentalt med hunden, men jeg synes ikke det.

Er det noe annet du vil anbefale at jeg sjekker ut? Hva kan dette være? Er det bare stress eller er det en sykdom som ligger bak?

PS. Hverdagslivet til hannen er ekstremt rolig. Ikke noe mas eller bråk. Har gått ned på turgåingen, til kun små lufteturer og han får ikke lov å leke med leker siden dette jo er stressende.

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Problemstillingen du beskriver er veldig kompleks og årsakene kan være mange. Du har angitt strass hos denne hannhunden som hovedproblem. Stress kan ha mange årsaker og like mange forskjellige uttrykk. Det er viktig å utelukke medisinske årsaker. Dette gjøres ved å ta hunden til undersøkelse hos veterinær (slik du har gjort!) for en grundig klinisk undersøkelse og en generell blodprøve. Eventuelle videre undersøkelser eller behandling beror på hva som kommer frem ved denne undersøkelsen/blodprøven. Dersom ikke undersøkelsen/blodprøven gir signifikante resultater, jobber man utifra at problemet er mer «adferds-relatert». Det finnes flere veterinærer som har interesse for og som arbeider med dette feltet. Dersom din veterinær ikke mener å ha nok kompetanse innen dette feltet, bør du søke hjelp hos en adferdsterapeut eller lignende. Snakk med hundefolk rundt deg om dette.

Behandling av adferdsproblemer kan enten skje ved kombinasjon av medisiner og trening, eller ved trening alene. Dette tilpasses hvert enkelt tilfelle. Skal man gå inn på en slik utredning og behandling, er det viktig å få mest mulig fakta om hundens status per i dag og også om dens fortid.

Du nevner også at hunden plutselig kan vise ubehag bak ved halen og at selve halen er undersøkt og funnet ok. Hunden har også såkalte analsekker like under halerota, på hver side av endetarmsåpningen. Ubehag i disse kan gi smerter ved halen. Få disse undersøkt dersom dette ikke allerede er gjort!
Lykke til!!

Veterinær Margareth Bregesen Hals, Tromsdalen Dyreklinikk