Hei Jan Vidar, og takk for en interessant spalte đ
Jeg har en 15 mnd. gammel Rottweiler tispe som jeg sÄ vidt har begynt Ä sykle litt med, og i den forbindelse har jeg et par spÞrsmÄl. Vi har forelÞbig bare vÊrt noen runder rundt i nabolaget for at hunden skal fÄ venne seg til sykkel og springer, og det gÄr kjempebra. Turene foregÄr for det meste pÄ asfalt (hun fÄr ellers mye turer i skog og mark) Hvor langt kan vi sykle nÄ i begynnelsen, og hvilken progressjon bÞr vi ha pÄ lengden vi sykler? Jeg Þnsker ikke noe overbelastning og vet at hun bÞr vÊre minst to Är fÞr hun kan trenes for fullt. Hvor lenge bÞr vi vente med syklingen etter hun har fÄtt mat?
PÄ forhÄnd takk for svar.
Hilsen A & P
Svar fra Jan Vidar Dahle
FÞrst til det med tiden mellom fÎring og mosjon: En god rettesnor kan vÊre at hunden fÄr et par timers ro etter et stort mÄltid, og en halv time til Ä roe seg ned etter tur, fÞr den fÄr mat.
I praksis er det greiest Ä fÎre hunden en stund etter turen, ikke fÞr. Hunder med mye mat i kroppen jobber normalt med litt lavere prestasjon og stÞrre belastning enn pÄ tom mage. Heller ikke du og jeg liker Ä anstrenge oss for mye etter en mektig middag.
Og sĂ„ til det med sykling pĂ„ asfalt. Mange mennesker tror at trening pĂ„ hardt underlag er skadelig (bĂ„de jogging for oss mennesker og lĂžping for hunden). Det som er sant er at vi tĂ„ler lĂžping pĂ„ den type underlag vi er gradvis tilvendt. Det fins mennesker som lĂžper New York Maraton  pĂ„ asfalt – barbent. Ă
rsaken til at dette gÄr sÄ bra er at de fÞrst og fremst trener barbent pÄ asfalt Äret rundt. NÄr hunden er vant til Ä lÞpe ved siden av sykkelen pÄ asfalt, sÄ gÄr altsÄ dette helt fint. Saken er bare at man mÄ sykle langsommere, kortere og ikke minst venne hunden til underlaget over lang tid.
Grus-, sand- og jordunderlag krever kortere tilvenning, og hunden kan lĂžpe lenger og raskere uten Ă„ risikere pote- og belastningsskader. Men belastningsskader skyldes altsĂ„ ikke hardt underlag i seg selv, men at hunden utsettes for belastninger den ikke er trent for – eller at den ikke fĂ„r tilstrekkelig hvile mellom turene. Hvis hunden vanligvis bare lĂžper pĂ„ asfalt og betong, sĂ„ er faktisk risikoen for skader stĂžrre nĂ„r den plutselig mĂ„ lĂžpe pĂ„ grusunderlag. En organisme tilpasser seg nemlig svĂŠrt spesifikt til den belastningen den vanligvis utsettes for. Dette er elementĂŠr treningslĂŠre.
Hvor lenge, hvor ofte og hvor fort du kan sykle med hunden din har Ä gjÞre med hvor god generell form den er i, hvor slank den er og hvor disponert den er for poteslitasje. Lufttemperatur og luftfuktighet har ogsÄ mye Ä si, kombinert med hvor tett og mÞrk pels den har (mÞrk pels gir stÞrre risiko for overoppheting). Det er mange faktorer som spiller inn. Jeg gir deg derfor noen forsiktige og generelle rÄd, men hvor du hele tiden mÄ se pÄ hunden at den trives. Hvis den ikke er lykkelig, hva er da vitsen! FÞlg med pÄ hunden. Pass pÄ at dere hygger dere. Stopp for Ä kos og leke, og tilby hunden kaldt vann av og til. Forestill deg at om hunden kunne snakke, sÄ skal det meste av treningen ikke vÊre hardere enn at du og hunden din kan prate uanstrengt med hverandre mens dere lÞper.
La hunden lĂžpe ved sykkelen bare hvis det er under 15 varmegrader, og ikke i direkte sollys. Veksle mellom lett trav og rolig gangfart. Ta det roligst i begynnelsen av turene. PĂ„ gress, jord og grus kan den fĂ„ galoppere litt. Hvis du insisterer pĂ„ Ă„ trene mest pĂ„ asfalt kan den etter hvert ogsĂ„ galoppere litt her, men da helst kun i svakt skrĂ„nende oppoverbakke. En tur som mest foregĂ„r i lett trav kan vare 15 – 20 minutter nĂ„ som den er ung. Et par, tre ganger i uka bĂžr gĂ„ fint. I nedoverbakker holder du sakte gangfart. FĂžlg nĂžye med potene. Gi hunden drikke halvveis og nĂ„r du kommer fram.
Hvis du vil Ăžke hundens form ytterligere kan du Ăžke mengden med trening fra uke til uke. Dette er ikke nĂždvendig, men fullt mulig. Ă
Þke treningsmengdene jevnt og trutt er ganske belastende, men mÄ til om formen skal bli svÊrt god. Vi regner da med at treningsmengden ikke bÞr Þke mer enn ti prosent fra uke til uke. Under ti prosent Þkning er trygt. Hunden kan godt virke sliten nÄr dere kommer hjem, men er den sÄ trÞtt at den legger seg ned og trenger litt tid pÄ Ä komme seg, sÄ har du gÄtt for fort fram. Litt sliten, men ikke veldig sliten, det gir best formutvikling.
NĂ„r hunden er kommet i den formen du vil ha den, trenger ikke belastningen Ă„ Ăžkes mer. Da kan du opprettholde det nivĂ„et du ligger pĂ„. Dette kalles «vedlikeholdstrening» og er svĂŠrt trygt og behagelig. En voksen hund som sykles med en halv time tre ganger i uka, uten Ă„ virke spesielt sliten nĂ„r den kommer hjem, mĂ„ sies Ă„ vĂŠre god form. Mer sykling enn dette er ikke nĂždvendig. Men det har mye Ă„ si hvor fort man sykler og hvor tung hundetype man har. Mange lette fuglehunder danser seg elegant gjennom lange sykkelturer i galopp uten Ă„ virke det minste berĂžrt, mens rottweilere og andre stĂžrre hunder bĂžr fĂ„ roligere og kortere turer.
Jan Vidar Dahle