Symptomer på Borrelia hos hund

Hei!
Våren nærmer seg, og for oss som bor på sunnmøre – også Flåttplagen. Gir min hund med. mot Flått, men mellom ny drypping er det uungåelig at han får en flått eller ti på seg. Har i dag snakket med en trist hundeeiger som snart vil miste sin hund pga av Borreliose. Da han oppdaget det var det visstnok forsent å gjøre noe med det. Vet at hvis man oppdager smitte i tide kan man sette en antibiotikakur. Men så var det symptomene da. Hvordan merker man det på en hund? Det er ikke så lett å se som på et menneske. Og ikke kan man vite om vet om alle bittene heller. -Så;-Hva skal vi huneeigere se etter?
Takker så mye for svar.
Med vennlig hilsen Flateiger.

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei!
Beklager at det har tatt litt tid å svare på spørsmålet ditt! Men siden flåttbårne sykdommer ikke er så vanlige her oppe i Tromsø, har jeg snakket med en del kolleger lenger sør før jeg svarte, for en oppdatering på ny viten på dette feltet.
Det er riktig at Borreliose kan behandles dersom man kommer til tidlig i forløpet, og man velger riktig antibiotikatype. dessverre er dette en sykdom som ofte er vanskelig å oppdage klinisk før den har nådd langt. De vanligst symptomene hos hund er betennelser i ett eller flere ledd (sees som halting og smerte), forstørrede lymfeknuter (eier kjenner kuler flere steder på hundens kropp) og feber (ofte flere feberperioder). I tillegg kan hunden utvikle betennelse i hjertemuskelen og / eller hjernehinnebetennelse. Det er også rapportert aggresjon og anfall kan følge av sykdommen.
I enkelte land med store Borrelia-plager finnes det vaksiner mot sykdommen. effekten av disse er ennå usikker, og bruk av vaksiner er nok uaktuelt her hos oss.
Generelt er det slik at et fåtall av all flåtten som setter seg på dyr eller mennesker har Borrelia med seg. Men flått kan også overføre andre sykdommer fra virus, bakterier eller parasitter. Det er derfor en god regel å gå over hunden og fjerne all flått så snart som mulig. Ser området rundt bittstedet hissig og rødt ut, bør en dyrlege se på det. Dette gjelder også om området blir hissig etter at flåtten er fjernet, følg derfor med noen dager etter at du har fjernet flåtten. Rødme og hissighet kan være et symptom på infeksjon. Dersom hunden din virker slapp og dårlig eller begynner å halte i tiden etter at du har fjernet flått fra den, bør du heller ikke nøle med å ta kontakt med dyrlegen.
Dersom dere er i tvil om hunden kan være smittet av borreliose, kan dyrlegen ta en blodprøve som sendes inn til analyse for antistoffer mot denne bakterien.

Det viktigste middelet for å unngå smitte, er imidlertid jevnlig bruk av midler mot flått.

Håper dette hjalp deg noe!

Hilsen
veterinær Margareth B. Hals
Tromsdalen Dyreklinikk