Taurin i hundemat

Tidligere ble det kjent at hunder og katter fikk hjerteproblemer pga mangel på Taurin i maten.

Hva er Taurin og hvorfor kan jeg ikke finne det i innholdsfortegnelsen til bl.a Hills og Eucanuba, som sies å være det beste på markedet…?

(PS: Du trenger ikke fortelle om naturlig mat og rå bein.)

Svar fra Jan Vidar Dahle

Taurin er en aminosyre som produseres i kroppen, og regnes som en viktig antioksidant, som signalstoff i hjernen og mineralregulator. Hjelper for øyne, immunforsvar og hjerterytme. Kan nøytralisere skadelige betennelsesprodukter. Hjelper i produksjon av gallesyrer. Mangel hos mennesker fører til intoleranse for alkohol, fisk og klor. Også gallestein. Spiller og en rolle ved flere sykdommer i hjernen.

Taurin er sammen med argirin de to mest sentrale aminosyrene hunden trenger. I innholdsfortegnelsen til de tørrfôrene du nevner står det nok bare proteinmengde og hvilke kilder proteinene kommer fra. Innholdsfortegnelser inneholder neppe oversikt over alle aminosyrene. Vi må også huske på at forskning på aminosyrer ikke er kommet langt i forhold til hundeernæring. Vi hundekjørere er svært opptatt av problemstillingen, siden vi lurer på hvorfor rått kjøtt fungerer så mye, mye bedre enn tørrfôr. Det vi spør oss om er hva det er i rått kjøtt som er så viktig for hunden. Kanskje er det bare en eller to helt spesifikke aminosyrer som er hele forklaringen?!

Og så vil du altså at jeg ikke skal fortelle at proteiner (som kroppen altså selv bryter ned til aminosyrer) holder MYE høyere kvalitet i rått kjøtt enn i varmebehandlet ferdigmat – så da nevner vi ingenting om det… 😉 .

Jan Vidar Dahle