Hej Morten
Jeg har tidligere spurgt til klikker og bidearbejdet og ved godt at du ikke er så erfaren med dette, men aligevel vil jeg gerne høre din mening.
Jeg har tidligere trænet bid med min gamle riesen på traditionel vis.Den unge jeg træner med nu bruger jeg klikker til alt andet og vil også gerne bruge det i bid. Jeg har selv «Protection» (set den mange gange)og det er fint og kan bruges langt henad vejen.Men jeg har altid lært at » vi skal passe meget på med forsvarsdrift» og at hunden helst kun skal bide ibyttedrift.» Kloge hoveder mener også at kunne se tydeligt hvornår hunden skifter drift….
Ja ja, men hvor kommer disse begreber fra ? Hvilken forskning ? Er det overhovedet rigtigt?
Kritikere af Dildei siger nemlig at han kun bruger hundens forsvarsdrift. Men kan vi reelt se det?
Jeg er enig i (og det er alle vel ellers må de være syge i hovedet) at en hund ikke skal lære at bide af angst. At hele øvelsen skal være en avanceret form for leg. Kan du fortælle mig (eller henvise til litteratur) mere om disse drifter eller tror du man også kan «aflive» dem? Altså vi ved jo ikke ret meget om hvad der reelt forgår inde i hunden når vi arbejder med den. Kan man mon ikke indlære denne øvelse på en mere udramatisk måde som en kraftigt udvidet apport ? Den skal jo i virkeligheden «bare» hente en mand der larmer lidt til sin hundefører?
Riesenfan
Ps. Canis er et FEDT forum
Teorien bag C-arbejdet
Svar fra Morten Egtvedt
Hei Riesenfan!
Jeg kan dessverre ikke henvise til noen faglitteratur om alle disse driftene. Jeg vet ikke om det finnes vitenskaplig litteratur om dette eller om det «bare» står om det i hundebøker.
Jeg tror nok at erfarne hundefolk ganske lett kan se om en hund er i «forsvarsdrift» eller «byttedrift». Det er selvfølgelig umulig å se selve «driften» ettersom dette er et abstrakt begrep som skal beskrive noe som foregår inne i hunden.
Det vi derimot KAN se er hvordan hunden blir trent. Vi kan prøve å beskrive forskjellen på «byttedrift» og «forsvarsdrift» i læringspsykologiske termer. Når en hund biter i såkalt «byttedrift» blir biteadferden positivt forsterket. Forsterkeren er det å bite i armen.
Når en hund biter i forsvarsdrift jobber den derimot under negativ forsterkning. Figurant innleder gjerne treningen med å true hunden og hunden må bite for å avslutte truingen/ubehaget. I tillegg trigges det endel reflekser i hunden når man truer den.
Hundens kroppspråk vil være forskjellig når den blir trent med positiv forsterkning (byttedrift) og negativ forsterkning (forsvarsdrift), og denne forskjellen vil erfarne hundefolk ganske lett kunne observere.
Jeg er helt enig med deg i at det er fullt mulig å lære inn et bra bitearbeid ved kun å bruke positiv forsterkning (byttedrift). Å bite i armen er jo en meget effektiv forsterker for (gode) skyddshunder.
Morten Egtvedt