Tilby adferder-stimuluskontroll og lydighet

Hei!

Har lest et tidligere svar om å tilby adferder kontra stimulus kontroll så jeg har fått svar på noe av det jeg lurte på, men det er jo ofte sann at når en har fått ett svar åpner det seg nye spørsmål.. Så her kommer mitt. Jeg er ganske så fersk klikkertrener, begynte for noen månder siden, har trent litt grunnferidgheter + triks for å få «klikkingen inn i fingene». Hunden min elsker det, har tidligere trent med hjelp og belønning, så det gikk en stund før han tødde opp dvs begynte å tilby adferder. Vi har trent lydighet, er i kl 2. Vil hunden kunne rote sammen når han skal tilby adferder og når han skal vente på kommando, feks under en konkuranse der belønningen jo lar vente på seg, vil det da være fristende å prøve noe annet for å se om det etterlengtede klikket kommer? Hvordan skal en trene for å unngå dette? Har hørt folk si at klikkertrening er brukbart på triks, men at en egentlig ikke ønsker å ha hunder som «tenker» i Elite, det stokker seg så lett for hunden, er dette tilfelle og er det ekvipasjer som trener med shaping i de høyeste klassene innen lydighet?, klikker kan man jo også bruke som ren belønning, uten at det nødvendigvis er shapingtrening.

hilsen en som lurer og lurer

Svar fra Morten Egtvedt

Mange gode spørsmål her. Når det gjelder stimuluskontroll vs frivillig adferd bruker jeg å si det sånn: Målet er at hunden skal kunne tilby alle adferder frivillig uten kommando når du ønsker det. Samtidig er målet at hunden alltid skal vente på kommandoen når du ønsker det. Det store spørsmålet blir da – hvordan i all verden er dette mulig??

For det første er det greit å være klar over at selv når hunden tilbyr en adferd frivillig har du faktisk stimuluskontroll på adferden allerede. Men i stedet for at det er en kommando som setter igang adferden kan det være f.eks. måten du står på, din plassering i forhold til hunden, ting som har skjedd det siste minuttet eller et eller annet med treningssituasjonen som hunden kjenner igjen og som forteller den at «nå lønner det seg å tilby adferd X!». Når du tenker etter tilbyr jo ikke hunden din adferder «i hytt og pine» – det skjer bare i bestemte treningssituasjoner. Det som skjer når vi setter på en fast definert kommando (f.eks. sitt, ligg, kom osv) er at vi erstatter «situasjonskommandoene» med verbale kommandoer.

Etterhvert som hunden lærer mange forskjellige kommandoer vil treningen vår gradvis mer bestå av at hunden skal vente på kommandoer. Når hunden blir forsterket for å vente på en kommando, øker sannsynligheten for at den vil vente også på neste kommando (og sannsynligheten for at den skal tilby adferd uten kommando reduseres tilsvarende). Det som faktisk kan skje hvis en i utgangspunktet klikkertrent hund etterhvert bare blir trent med kommandoer er at hunden etterhvert mister evnen til å tilby adferder uten kommando. Nettopp derfor bruker jeg selv på min elitehund og trene veldig mye uten kommando. I noen treningsøkter bestemmer jeg meg for at han skal vente på kommando, og forsterker da selvfølgelig bare at han venter på kommando. I andre økter bestemmer jeg meg for at jeg skal forsterke at han utfører adferdene frivillig uten kommando. Da sier jeg ingenting og klikker når han gjør det frivillig. Det som skjer etterhvert når man trener på denne måten er at hunden blir veldig flink til å skille mellom når han skal vente på kommando, og når han kan gjøre ting på eget initiativ. Hvis jeg klikker en frivillig adferd hos hunden min vil han raskt tilby enda flere adferder etterpå. men hvis jeg gir han en kommando, vil han kjenne igjen at «nå skal jeg vente» og han vil vente på neste kommando. Før hunden har kommet så langt er det klart at det kan bli litt sammenblanding, men det går overraskende fort å komme til dette nivået hvis man bare er nøye med hva man klikker for og ikke. Dette er vanskelig å forklare uten å vise, men jeg håper du forstrå omtrent hva jeg mener.

Ønsker man egentlig at elitehunder skal være så kreative som klikkerhunder ofte kan være? Vel, dette er kun snakk om hva den enkelte hundefører selv ønsker. Mange tradisjonelle trenere har store problemer med å takle at hunden gjør ting uten at de har sagt at den skal gjøre det. Mange ser ut til å være livredde for å ikke har 100% kontroll over hunden til enhver tid. Men spørsmålet er egentlig ikke om man ønsker tenkende hunder eller ikke. Det alle ønsker av en elitehund er at den går til 10 på hver eneste øvelse, hver eneste gang. Dette er det mulig å få til både med klikkertrening og med «vanlig» trening, så lenge hundeføreren har de nødvendige praktiske ferdighetene. Så det er kun et spørsmål om hvordan man velger å trene hunden.

Når det gjelder å kun bruke klikkeren som belønningsmarkør fungerer dette også fint. Men det har ikke noe med «ekte klikkertrening» å gjøre. Det mest vesentlige med klikkertrening er at hunden først lærer å tilby adferdene frivillig uten lokking/luring eller kommandering.

Grunnen til at noen sier klikkertrening fungerer bedre på triks enn på lydighetsøvelser er nok først og fremst at svært få har hatt tilstrekkelig kompetanse på klikkertrening til å bruke det på presisjonstrening. I tillegg har det vært et «standardråd» at man bør prøve teknikken på uviktige triks før man begynner med de viktige tingene (noe jeg er helt uenig i!). Men dette tror jeg er i ferd med å forandre seg nå. Flere gamle «ringrever» har nå begynt å lukte på klikkertrening og mange andre begynner nå virkelig å få teknikken inn i fingrene, så det er bare et tidsspørsmål før man får se flere klikkerekvipasjer høyt på resultatlistene.

Ønsker deg lykke til videre med treningen. Du kommer nok over enda flere spørsmål jo mer du får trent!

Morten Egtvedt