Heisann…
Her om dagen fikk jeg meg et realt sjokk da jeg trodde at en av mine venner hadde gitt min leonberger sjokoladebit fra en twistpose! Det var en av mine andre venner som plutselig sa da jeg stod på kjøkkenet… «kanskje du skal spørre eieren først…jeg tror jeg har hørt noe om sjokolade og hund» som gjorde meg oppmerksom på det som holdt på å skje. Uansett jeg fikk helt sjokk og panikk samtidig, kledde på meg i en fei og var ut døra og hadde bestilt taxi til vetrinærhøyskolen før noen fikk sukk for seg, mens jeg kjefta og smalt til denne stakkars kameraten om at han aldri måtte gi en annen hund mat og i alle fall ikke sjokolade!. Om sider fikk de roet meg ned ute i gangen fordi hunden hadde ikke kommet lenger enn papiret utenpå sjokoladen. Etter å ha kryssforhørt ham x antall ganger om han var heeeelt sikker, satt jeg meg ned i sofaen med et brak. I ettertid lurer jeg på….Er det riktig tiltak jeg gjorde?? å styrte til vetrinæren? eller er det noe jeg kunne gjort på stedet først? For eksempel å prøve å få hunden til å spy? Hvordan gjør man det på hund? gir man sennepp eller salt eller noe slikt? Er det det samme man skal gjøre uansett hva slags giftig middel hunden har fått i seg? hvor fort går det fra hunden får i seg sjokolade til fare er på ferde? Nå er det vel snart den tiden hvor folk legger ut rotte og maur gift som man må passe hunden for. Jeg så reaksjonen på det på tv her om dagen på et engelsk vetrinær program. men jeg husker ikke hva vetrinæren gjorde. Finnes det hoggormgift for hunder? hva heter det? Hvordan vet man om det blir et hoggormår i år? Ja, mange spørsmål var dette. Men det er viktig å vite sånne ting derfor spør jeg. P.S «Lille-gutt» (hunden ) har det forresten helt fint, han var en liten smule skeptisk til kameraten min resten av kvelden og dagen etter , antagelig fordi jeg kjefta og brølte sånn på ham. Men ellers alt ok.
tiltak ved forgiftning
Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad
Hei, hyggelig med mail fra deg igjen!
Generelt vil jeg si at det første man bør gjøre ved mistanke om at hunden har fått i seg noe den ikke burde, er i RINGE vakthavende veterinær eller Giftinformasjonssentralen (22 59 13 00- vakt hele døgnet, har egne veterinærer). Dette er fordi det i noen tilfeller kan være for seint å starte akuttbehandling, som fex å fremkalle brekninger, når du kommer frem til dyrlegen. Når man snakker med enten dyrlegen eller giftinformasjonssentralen i telefonen, er det viktig å gi så presise opplysninger som mulig om hva hunden har fått i seg og hvor lenge det er siden. Det er ikke i alle tilfeller man vil forsøke å fremkalle brekninger. For det første må dette gjøres relativt umiddelbart etter inntak. For det andre er det enkelte stoffer som kan gjøre verre skade ved fremprovokasjon av brekninger enn om man forsøker å la det passere. I slike tilfeller kan det være at du får beskjed om å gi hunden melk, fex. Dersom man skal forsøke å fremkalle brekninger hos hund, kan man bruke salt. Legg en skje med salt bakerst på tungen og hold hundens munn igjen til han har svelget. Metoden har varierende effektivitet.
Tilbake til din episode: en liten twist-sjokolade er neppe nok til å forårsake skade for hunden din. Husk at disse sjokoladebitene består av mer enn ren sjokolade (kjeks, lakris, karamell etc), og at det kreves en viss mengde sjokolade for å gjøre skade. Dessuten er melkesjkolade mindre farlig enn mårk sjokolade (inneholder lavere konsentrasjon av theobromin). Man bruker ofte eksempelet med en 20 kgs hund som kan oppleve akutte forgiftningssymptomer ved inntak av 100 g ren mørk sjokolade.
Ved inntak av rotte- eller maur-gift, må hunden alltid til behandling hos veterinær. Dyrlegen kan gi motgift, men må vite hva slags gift hunden har spist. Dessuten er det viktig at behandlingen startes så tidlig som mulig.
Jeg er slett ikke sikker på hvordan man vurderer om året i år blir et hoggorm år…. Men dersom man skal ferdes i terreng hvor det er hoggorm, bør man kjøpe med seg «hoggormtabletter» til hunden. Dette får man på dyreklinikker, samt på enkelte dyrebutikker. Dette er prednisolontabletter (kortison) som virker mot de akutte symptomene ved evt bitt. Likevel må en hund som er bitt av hoggorm til dyrlegen snarest for videre behandling.
Håper dette var til noe hjelp!
Hilsen
veterinær Margareth B. Hals
Tromsdalen Dyreklinikk