Timeout og feilsignal

Hei Morten!

Håper du har noe smart å si om dette. Jeg har en 18 mnd gammel schäfer som av og til faller ut når vi trener lydighet, spesielt når det er forstyrrelser i nærheten. Jeg starter som regel treningen med å klikke og belønne masse for kontakt, men jeg kommer liksom ikke videre fra dette. Jeg har i det siste fått endel råd om å kjøre timeout (feste han til en lyktestolpe et minutt eller to) når han ikke er skikkelig engasjert i treningen, eller når han blir for opptatt av forstyrrelser. Men dette ser ikke ut til å hjelpe noe særlig. Han er lett å belønne både med lek og godbiter, men av og til så er han bare ikke helt med. Er det andre ting jeg kan gjøre? Jeg synes ikke timeout osv virker spesielt positivt (han er klikkertrent etter beste evne fra han var valp, men jeg har nok ikke trent så mye som jeg burde gjort).

Svar fra Morten Egtvedt

Klikkertrenere har ofte forskjellige løsninger på hvordan de takler problemer med hunder som lett blir forstyrret under trening. I det ene enden av spekteret er trenere som starter alle treninger med å «maskingeværklikke» og belønne veldig ofte for kontakt, slik at hunden skal bli klar til å trene. I den andre enden av spekteret finnes trenere som ikke vil «overdrive» hvor mye de belønner, og kjører heller timeout hvis hunden ikke selv er skikkelig engasjert i treningen.

Begge innfallsvinkler kan fungere fint. Hvis du starter treningen med å klikke og belønne veldig ofte (spesielt når det er forstyrrelser i nærheten) vil hunden raskt få en forventning om belønning i slike situasjoner, og så lenge du nå klarer å trappe ned på denne «gratisklikkingen» kommer du raskt på riktig spor. Men det er viktig å ikke bli på dette stadiet lenger enn nødvendig. For at denne innfallsvinkelen skal fungere må du finne en gradvis overgang mellom at du klikker og belønner hele tiden når du går inn på lydighetsbanen, og at du bare går inn på banen helt passiv, lar hunden selvstendig ta kontakt med deg og evt utfører en atferd/øvelse eller to før du belønner første gang. (Det ligger endel steg mellom disse to trinnene).

Å kjøre timeout på hunden når den ikke er skikkelig engasjert i treningen kan også fungere under visse forutsetninger. Etter min erfaring fungerer dette best på hunder som er virkelig glade i belønningen, som er meget godt trent fra før, har en rutinert fører, og gjerne som er av raser som er aktive og arbeidsommme. Problemet er bare at de hundene der slik bruk av timeout kan fungere bra, er de samme hundene som trenger det minst av alle. Har du en slik bra hund kommer du som regel raskere fram med en ren positiv framgangsmåte. Jeg anbefaler derfor svært sjelden denne løsningen.

Personlig liker jeg ikke noen av disse alternativene spesielt godt. Jeg ser altfor mange hundeførere som blir fanget i altfor mye gratisklikking før hunden kan gjøre noe som helst. Derfor anbefaler jeg å ikke klikke spesielt mye for kontakt (og hvis du gjør det, skal det trappes ned så snart som mulig). Jeg liker heller ikke bruk av timeouts og feilsignal, og unngår dette så mye som overhodet mulig. Jeg finner at bruk av negativ straff gir hundeførere helt feil fokus i treningen. I tillegg fungerer det som sagt bare etter hensikten på et mindre utvalg hunder (som egentlig ikke trenger det uansett!).

Jeg anbefaler hundetrenere i stedet å holde blikket på de store, prinsippielt viktige prinsippene i klikkertreningen:

1. Første prioritet er å gjøre hunden «gal» etter både lek og godbiter.

2. I tillegg bør hunden miljøtrenes i mange forskjellige situasjoner, inkludert å være i nærheten av andre hunder. Når du miljøtrener kan du enten gjøre ingenting (bare la habitueringen gå sin gang uten å forstyrre hunden). Når du ser at hunden slapper av i situsjonen kan du leke/belønne hunden i situasjonen. Og til slutt kan du begynne å la den tilby atferder du allerede har lært i i slike situasjoner.

3. Neste prioritet er å shape inn så mange forskjellige grunnferdigheter som mulig.
Du kan laste ned et grunnferdighetsskjema her. Legg vekt på å trene «rent», og la hunden få ansvaret for å utføre atferdene selvstendig. Og start alltid treningen UTEN FORSTYRRELSER!

4. Når hunden din begynner å få mange forskjellige atferder på reportoaret er neste mål å
FLYT. Jeg tror det er dette punktet du foreløpig mangler mest på. Det er ikke nok at hunden kan utføre grunnferdigheter/øvelser/atferder «rimelig bra»: Du må ha flyt! Atferdene må være automatiserte. Hunden skal kunne utføre dem uten å tenke eller konsentrere seg. Dette oppnår du ved å repetere samme atferd gang på gang på gang. Så snart hunden er ferdig med belønningen, skal den tilby atferden igjen uten pause. Hunden bør f.eks. kunne tilby minst 12-15 utgangsstillinger på 60 sekunder før atferden har bra nok flyt.

5. Hvorfor alt dette maset om flyt? Fordi dette er mye av nøkkelen til å få hunden din til å være engasjert i treningen til enhver tid. Har du flyt, trenger hunden knapt å anstrenge seg for å tilby riktig atferd, og effekten av forstyrrelser forsvinner ofte helt av seg selv.

6. Det siste punktet jeg vil tipse deg om er treningsfokus. Du skal alltid planlegge og forberede treningen din før du henter hunden ut av bilen. Vit nøyaktig hva du skal gjøre slik at hunden raskt klarer å utføre første atferd riktig slik at den kan få klikk for å JOBBE framfor gratisklikk for å se på deg. Tenk deg for eksempel at du har planlagt å trene ligg ute på appellbanen (med andre hunder i nærheten). Målet ditt bør nå være at det skal gå kortest mulig tid fra du henter hunden ut av bilen til hunden har fått det første klikket for å tilby den første ligg-atferden. Du planlegger derfor f.eks. å løpe raskt ut på hjørnet av banen, i bra avstand fra de andre hundene. Idet samme du kommer dit setter du deg ned på huk slik at det blir maksimalt enkelt for hunden å tilby den første liggen. Du gjentar dette to ganger før du reiser deg opp. Hunden fortsetter nå å tilby ligg mens du står oppreist. Etter 7-8 repetisjoner til løper du tilbake til bilen sammen med hunden (den har kanskje til og med en tennisball i munnen mens dere løper). Det er dette som menes med TRENINGSFOKUS. All tid på banen skal være enten belønning eller jobbing. Og ved å planlegge et passende kriterie slipper du å gratisklikke for kontakt, men kan heller bruke godbitene på den atferden du egentlig ønsker å jobbe med (i dette tilfellet ligg). Ved å kjøre slike korte og intensive økter, blir det fort en vane for hunden å være 100% fokusert i 100% av tiden den er ute på banen. Planlegg eller prat med treningskamerater mens hunden venter i bilen – ikke når hunden er ute på banen 🙂

Les mer i Lydighetstrening i teori og praksis.

mvh
Morten Egtvedt