Trapper, HD & AA

Leste svaret om valper trapper og HD. Gleder meg meget at du ikke er fanatisk motstander av å la en valp gå i trapp. Det er vel forresten ikke HD som er største problemet med overdreven trappespringing for valper men AA. Selv har jeg som rettesnor at når valpen er i stand til å GÅ, ikke hoppe, ned trappen kan den få lov til å gå både opp og ned. Over til det jeg egentlig tenkte jeg skulle kommentere og som jeg gjerne hører din oppfatning om. Jeg har ved flere anledninger sett hunder som har fått diagnosen HD grad C og som etter ganske hard fysisk trening over ett par måneder er fotografert på nytt med resultat B eller bedre. Grunnen er at de ved trening strammer opp muskulaturen og på den måten får bedre tilpassning mellom hofteskåla og kula. Erfaringer eller kommentarer.

Hilsen Ulf

PS. Selv har jeg alltid trent hundene mine hardt fra de er små. Hardt vil si turer i skogen hvor hunden selv bestemmer tempoet de første månedene til lengre turer og gjerne løping i myr osv fra ca 6 mnds alder. Jeg har hatt, desverre som du vet, 15 hunder ingen med HD. Jeg er videre veldig nøye med at valpene/unghundene mine aldri får bli overvektige. Intet grunnlag for å si at det beviser noe men det kan være med på å gi en indikasjon. Siste hunden jeg røntget var etter en far som hadde C i tyskland. Min fikk A.

Svar fra Veterinær Cecilie Strømstad

Hei Ulf!

Du har selvfølgelig helt rett i at framparten blir mer belastet enn bakparten ved trappespringing. Når det gjelder HD er det en diagnose som blir satt i forhold til bestemte kriterier utifra et røntgenbide. Blant annet måles hvor stor del av lårbenshodet som er innenfor hofteskåla. Det er klart at jo bedre utviklet musklatur det er rundt et ledd, jo bedre stabilitet er det også i leddet og dette synes på røntgenbildet slik at det blir god kontakt mellom leddflatene. Det er naturlig at en hengslete unghund som blir trent kan få en bedre grad av HD etter å ha utviklet god musklatur rundt hofteleddet. Jeg vil likevel ikke anbefale noen å trene hundene hardt fra de er 6 måneder. HD og endel andre skjelettsykdommer er et resultat av arv og miljø. Hunder med for stor belastning i ung alder kan utvikle skjelettlidelser på grunn av trening. Spørsmålet blir hva du og andre legger i hard trening. En times tur i skogen i myr og med litt klatring i varierende terreng i valpens eget tempo vil i hvertfall ikke være skadelig for hunder som ikke er overvektige eller har skjulte lidelser.

Hilsen Marit Brevik