Trekk motivasjon?

Heisann!

Engelsk Setteren min var en ganske flott trekkhund. Han trakk og trakk, og jeg måtte bare kjempe for å holde balansen.
Men i disse perioder trakk han også meget på tur. Jeg fant ikke noen annen grunn enn å bruke halri trekk Grimen. OG det KUN til fots. Joda, den hjalp den, men når vinteren kom, og vi skulle ut på ski igjen, kom det ikke noe futt.

Han nekter og trekke, o jeg kan jo ikke bare presse han til og gjøre det heller. Det blir feil.
Jeg må gi han motivasjon.

Det jeg har prøvd er å la andre uten hund gå foran oss, og det hjelper. Men det er LITT.

Har du noen tips for motivasjon for trekking, og hvordan jeg kan få hunden min til å trekke mer?

Ja, vi har sjekket ryggen, hoftene osv. Det er kun motivasjonen som stopper oss.

Svar fra Jan Vidar Dahle

Vanligvis er det svært behagelig for de fleste hunder å trekke, og det virker som trekkingen blir utløst som en refleks når hunden kjenner motstand. Men ikke alle hunder har naturlig rekklyst, og mange hunder som ikke er avlet spesielt for å trekke mister trekklysta ved veldig små påvirkninger, for eksempel at de blir slitne eller lærer at å slakke gir mer trygghet eller velbehag.

Jeg ser ut fra spørsmålet ditt at du har vurdert hundens helse, og det er riktig sted å begynne, selv om det kan være svært vanskelig å oppdage for eksempel ømhet i korsryggen. Jeg kan heller ikke vite hvor god sele du bruker eller hvor godt den passer. Dette med selen kan være vrient på engelsksettere, på grunn av den markerte brystkulen de har og fordi de har spesielt spist bryst som gjør at de fleste seler glir opp i armhulen på dem.

Dette at du brukte grime for å få slutt på trekknga i bånd er effektivt og skånsomt, men det forteller meg også at du IKKE greide å lære hunden å gå med slakt bånd ved hjelp av positiv forsterkning (at hunden får gå framover bare når den slakker, og må stå eller gå et skritt tilbake straks den trekker). Med andre ord vet jeg ikke hvor god timing du har i opplæringen eller hvor godt du vurderer hva som forsterker hundens atferd. Sannsynligvis har det å få gå framover vært en veldig effektiv forsterker for hunden din, og nå har du lært den at slakking er sikreste vei til å få gå framover. Tar jeg feil, tror du?

Jeg har rett og slett ingen superoppskrift som øyeblikkelig og for evig og alltid løser problemet. Jeg ville begynt med å sjekke at utstyret du bruker er best mulig tilpasset hunden. Med dette mener jeg både selen, strikklina og beltet med åpen krok (hvis det er snørekjøring vi snakker om). Jeg ville økt lengden på trekklina ganske mye, i tilfelle det er ski og staver som får den til å reservere seg. Dessuten ville jeg prøvd andre forsterkere, for eksempel klikketrening. Lær hunden at klikk betyr godbit, for deretter å klikke når hunden trekker og du vil den skal trekke. Vær tålmodig og se hvert lite framskritt som en seier. Selv en født trekkhund trenger gjerne ganske mange korte turer i motiverende, trygge og artige løyper for å fungere.

Andre ting du kan prøve er å la hunden din gå med kortere line enn hunden den går sammen med.

Å trekke pulk løser også problemet for mange hunder, i særdeleshet for heite settere. Med pulk og drag (veltilpasset sele!)oppstår en helt ny situasjon, fordi hunden kun kan komme seg framover ved å trekke. Da spørs det om i det hele tatt hunden din er villig til å stå der i ro og ikke trekke skikkelig resten av livet.

En hund som vegrer seg for å trekke mangler trygghetsfølelse i trekksituasjonen. Problemene kan være mange, men den vanligste er for høy fart, særlig i unnabakker. Unghunder kjenner seg tryggest og blir best om de alltid holdes tilbake. De få gangene de skal få oppleve litt høyere fart bør være i slake motbakker, siden det bare er da risikoen for skader og ubehag er minst.

Jan Vidar Dahle