Trekkhund som ikke trekker

Hei

Har i et par uker hatt til låns en hund som jeg kanskje skal overta. Hunden er en fuglehundblanding, som opprinnelig var tenkt til sprint. Den har tidligere prøvd seg i spann, vist nok med blandet resultat.

Om jeg overtar den, er tanken å bruke den til snørekjøring / pulk. Har fra før en pointer valp som også skal brukes til dette.

Problemet er at jeg ikke får den til å trekke. Har prøvd å sykle med den, og å gå/jogge med den i sele og line, men den trekker ikke. Har også prøvd å sette den sammen med valpen, men uten at det motiverer noe.

Hunden er ellers trivelig og i god form. Den har blitt mye trent ved å springe løs sammen med andre hunder.

Er interessert i å ha en hund som kan trekke pulken uten at jeg er nødt til å gå foran. Er det gode muligheter til å få opp trekklysten på en slik hund,og hvordan bør jeg i så fall gå frem?

Sverre

Svar fra Jan Vidar Dahle

Dersom dette med trekkegenskaper er det viktigste for deg, så er kanskje ikke denne hunden den rette. Den har sikkert mange flotte egenskaper, og egner seg sikkert fint for eksempel som turkamerat, familiehund og kanskje som brukshund. Men siden du har den på prøve og siden du vet hva du vil ha, kan det hende du bør tenke deg om to ganger. Det fins mange helt suverene trekkhunder til salgs, både vorstehere, pointere, fuglehundblandinger og huskyer. De beste trekkhundene er stort sett de som er målbevisst avlet for formålet, i generasjoner og hvor hensynet til utseende ikke er med i avlsutvelgelsen.

Det fins mange grunner til at hunder ikke trekker. De kan mangle mot, føle seg bundet, ha opplevd noe svært negativt under innkjøringen (i verste fall for stor fart i forhold til hva de er modne for). Årsaken kan også være at hunden rett og slett ikke har fysiske eller psykiske forutsetninger for å trives som trekkhund. Dette betyr ikke at vi snakker om en dårlig hund! Hunden kan jo være en ypperlig turkamerat, en trivelig familiehund og kanskje like mange typer aktiviteter. Men dersom det viktigste for deg er trekkegenskapene, så vil en annen hund antakelig gi bedre resultater.

Hundekjørere som avler fram en del hunder, opplever ikke så sjelden at en og annen unghund ikke har det lille ekstra som gjør dem egnet til oppgaven foran sleden. Disse hundene kan bli svært gode turhunder og familiehunder (så sant oppdretter har vært nøye med å sosialisere dem).

Enkelte gode trekkhunder «våkner» ikke før de er over to år gamle. Men dette hører til sjeldenhetene. Andre hunder trenger mye tilvenning til selen, i form av gåturer eller å løpe ved siden av sykkelen. Noen hunder er svært gode når de få løpe bak en annen hund, men liker ikke å løpe fremst. Det er heller ikke uvanlig at slike «spannhunder» ikke liker snørekjøring, men at de elsker å dra pulken bare eieren eller noen annen leder an på ski.

Jan Vidar Dahle